Tamara Šnofl, županja Kungote: Druge občine bodo potrebovale Kungoto

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.01.2019 18:14

Nova županja najprej načrtuje finančno sanacijo, zatem sledijo prvi projekti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamara Šnofl: "Tudi druge občine, ne samo Maribor, bodo Kungoto na področju turizma še kako potrebovale."
Sašo Bizjak

Za občinskimi svetniki v občini Kungota sta dve redni seji. Svetniki so na zadnji potrdili odbore, nova županja Kungote Tamara Šnofl pa se je že lotila priprave proračuna.

Kdaj načrtujete prvo branje proračuna in kakšen bo? Se bo razlikoval od prejšnjih in po čem?
"Na tretji redni seji občinskega sveta, 6. februarja, načrtujemo branje. Na prihodkovni strani je proračun ambiciozno sestavljen, a mislim, da tudi izvedljiv. Pričakujemo dobrih pet milijonov prihodkov, ker je kar nekaj investicij, ki se bodo financirale iz državnega, integralnega proračuna na področju cestne infrastrukture in plazov. Rak rana tega proračuna je ta, da sem občino prevzela v zelo slabem stanju, praktično nelikvidnem. To bo imelo vpliv tudi na letošnji proračun. Ob mojem prihodu na občino je bilo za 800.000 evrov neplačanih računov, ki ji bo treba financirati iz tekočega proračuna v letu 2019. Realno bomo imeli za 800.000 evrov manj sredstev, kot bo potrjenih v proračunu. V tem letu bomo morali racionalno poslovati predvsem pri vzdrževanju cestne infrastrukture. Denarja bo na voljo pol manj, kot je bilo načrtovano. Poudarila bi, da je bilo 20. decembra, ko sem prevzela vodenje občine, za 578.000 zapadlih neplačanih obveznosti in dodatnih 200.000 evrov obveznosti, ki jim je rok plačila sledil v naslednjih do 30 dneh. Občina ni imela niti evra na občinskem tekočem računu. Prva pogodba, ki sem jo podpisala, je bila, na žalost, likvidnostni kredit, da so uslužbenci v januarju sploh dobili plače."

Se obeta revizija?
"Trenutno je v teku zunanja revizija. Zadeve bomo pregledali, občanke in občani ter občinski svetniki bodo ob koncu revizije seznanjeni z rezultati."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta