Tekači so manj časa pred televizorjem, z gibanjem skrbijo za zdravje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.08.2020 21:46

S Tekom zdravja so organizatorji iz ZD dr. Adolfa Drolca Maribor dokazali, da je tudi v trenutnih nevsakdanjih razmerah mogoče uživati v tekaški preizkušnji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji Tek zdravja je ponudil edinstveno priložnost teči po vzletno-pristajalni stezi letališča.
Andrej Petelinšek

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je danes izpeljal 2. Tek zdravja, sicer načrtovan za 29. marec. Dogodek, ki ga je takrat odnesla epidemija koronavirusa, so tokrat izpeljali malo drugače. Najprej so se dopoldan na Atletskem stadionu Poljane pomerili otroci, odrasli pa so zvečer dobili edinstveno priložnost v soju žarometov teči po vzletno-pristajalni stezi mariborskega Letališča Edvarda Rusjana.

En krog po vzletno-pristajalni stezi

Ob oddaljenih bliskih in z nekaj zamude zaradi intervencijskega vzleta helikopterja Slovenske vojske so se prvi tekači skozi start pognali okoli 19.45. Teka se jih je po besedah organizatorja Marka Turčina, pomočnika direktorja ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, udeležilo 420. Zaradi ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom ni bilo skupinskega starta, temveč so tekli na kronometer. Tekači so bili opremljeni s čipi, ki so merili čas vsakemu posamezno. V časovnih razmikih so se podali na petkilometrsko krožno progo na vzletni stezi, ki je sicer dolga dva kilometra in pol. Rezultati so bili sproti objavljeni na spletni strani Protime, nagrade pa bodo udeleženci dobili po pošti. Start je bil dovoljen do 21.45, ko se je tudi vročina že nekoliko unesla.

Organizatorji so vsem udeležencem preventivno izmerili temperaturo.
Andrej Petelinšek

Promocija zdravega načina življenja

"Dogodek smo želeli izpeljati tudi v trenutnih nevsakdanjih okoliščinah, da bi ljudje videli, da lahko kljub vsemu uživajo v tekaški izkušnji. S Tekom zdravja promoviramo telesno dejavnost, ki je bistvena za zdravje in dobro počutje. Tekači manj časa preživijo ob televizorju in telefonu, namesto tega se gibljejo in živijo bolj zdravo," je sklenil Marko Turčin.
Med prvimi se je v cilj vrnil Žan Tanacek z Goričkega, študent Fakultete za zdravstvene vede v Mariboru: "Za tek sem se odločil, ker sem v srednji šoli treniral atletiko in mi je še vedno zelo pri srcu. Udeležujem se različnih tekov po Sloveniji, na Ljubljanskem maratonu bom letos poskušal preteči 21 kilometrov v času pod uro in pol in s tem preseči samega sebe. Z organizacijo današnjega dogodka sem glede na trenutne razmere v Sloveniji zelo zadovoljen, saj so se organizatorji potrudili izvesti vse potrebne ukrepe, izmerili so nam tudi telesno temperaturo. Če bom utegnil, pridem naslednje leto spet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta