Tone Partljič s Pesničani o Pesnici postavil kabaret

Darka Zvonar Predan
08.12.2019 05:08

Najbrž takšne pravljice o Rdeči kapici, v kateri se volk in babica zastrupita - on s prestaro klobaso košaških Mesnin in ona s prestaro potico lokalnega proizvajalca, še ne poznate. Na oder so jo premierno postavili Pesničani in Pesničanke, potem ko so sklenili oživiti delovanje svojega Kulturno-umetniškega društvo (KUD) Marice Kerenčič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči v kabaretu Pesnica v Pesnici
Matjaž Partlič

To je bilo od ustanovitve leta 1946 do začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja nadvse aktivno, potem pa je zaspalo. Starejši domačini in domačinke se iz povojnih let še spominjajo predstav na zavidljivi ravni, ki jih je režiral njihov rojak France Filipič (1919-2009). Zdaj so na pomoč poklicali drugega znamenitega rojaka, Toneta Partljiča, ki se ves vitalen bliža jubilejnemu osemdesetemu letu. Za svoje Pesničane je napisal - in si, kot pravi sam, nekaj sposodil tudi pri drugih avtorjih - kabaret Pesnica v Pesnici in ga z dela voljnimi, nadarjenimi domačini zrežiral za odrske deske. Premiera je bila na odru pesniškega kulturnega doma, kjer je Partljič nekoč tudi sam naredil prve korake v gledališki svet, danes pa je stavba obnovljena in preimenovana v Večnamenski kulturno-turistični podjetniški center Pesnica. Lokalnim razmeram prirejena Rdeča kapica je le delček predstave, sestavljene iz več slik, ob katerih se občinstvo ne le nasmiha, marveč tudi krohota: Stvarjenje sveta, Nebesa v Pesnici, Jezus sreča Pesničana, Volitve 2018 v Pesnici, Bod’ moja Pesnica, Za ljubi kruhek, Rdeča kapica na Pesnici, Seks na Pesnici, Gasilci, Romeo in Julija ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta