Trening možganov in družba zdaj preko spleta

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.03.2020 17:55

Vrata obeh lokacij dnevnega centra za starejše Toti DCA so zdaj sicer zaprta, a na svoje uporabnike niso pozabili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomembno je tudi v tem času ostati miselno aktiven. Lahko rešujemo križanke, uganke, beremo, se učimo kakšne nove stvari, za katero doslej nismo našli časa ...
Janko Rath

Dnevni center Toti DCA, ki ga obiskujejo številni mariborski upokojenci, je zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa zaprt. "Vseh 34 prostovoljcev, ki vodijo naše programe, sem zaprosil, da občasno pokličejo udeležence 'svojih' tečajev in delavnic, še posebno tiste, za katere vedo, da živijo sami in imajo večjo potrebo po kratkem pogovoru. Sam pa na naši facebook strani objavim in tudi po elektronski pošti pošljem vsak dan eno šalo, tako malce za razvedritev in da vedo, da tudi v teh razmerah mislimo nanje," pravi Marjan Holc, vodja dnevnega centra za starejše Toti DCA, ki v normalnih razmerah sicer deluje na dveh lokacijah, v Centru in na Taboru v Mariboru.

Trening spomina, pozornosti, logike

Odslej pa bodo preko spleta na e-naslove vseh udeležencev, kar jih imajo - to je na že 571 e-naslovov - pošiljali tudi naloge za trening možganov. Prostovoljki Sara Mičič, asistentka na Filozofski fakulteti, in Barbara Adam, študentka psihologije na Filozofski fakulteti, ki vodita delavnici Trening možganov (na Taboru ga obiskuje povprečno 16 uporabnikov, v Centru pa 14), bosta namreč tudi zdaj pripravljale naloge za reševanje in v Toti DCA jih bodo po e-pošti, kot rečeno, pošiljali naprej v reševanje ne le udeležencem delavnic Trening možganov, ampak kar vsem njihovim uporabnikom.
Kako v običajnih razmerah sploh poteka delavnica Trening možganov? "Udeleženci, običajno jih je od 10 do 15, se enkrat tedensko zberejo in rešujejo kognitivne naloge, ki jih pripravimo. Običajno je pet nalog - ene vzamejo malo več, druge nekoliko manj časa. Rešujejo jih individualno, malce si tudi pomagajo, na koncu naloge skupaj pregledamo in prediskutiramo. Srečanje traja kakšno uro," razlaga Sara Mičič. Naloge so sestavljene na podlagi empirično podprtih smernic za izvajanje splošnih kognitivnih treningov in vključujejo naloge za treniranje verbalnega in neverbalnega delovnega spomina, pozornosti, reševanja problemov in logike.

Upad socialne ne pomeni upada mentalne aktivnosti

"Odločili sva se, da bova naloge pripravljali tudi v tem času, ko se srečevati ne moremo. Lahko pa naloge rešujejo doma - zdi se nama zelo pomembno, da ostajajo tudi v tem času, ko nimajo možnosti biti socialno aktivni, miselno aktivni. Raziskave namreč kažejo, da so fizična aktivnost, socialna aktivnost in mentalna aktivnost tiste tri skupine aktivnosti, ki so najučinkovitejši varovalni faktorji pred pospešenim mentalnim upadom. Socialna aktivnost je zdaj onemogočena oziroma jo vzdržujemo preko telefona, fizična je tudi nekoliko manjša, mentalna aktivnost pa je tudi v teh razmerah povsem mogoča," poudarja Sara Mičič.
Poleg križank, sudokujev, ki so med starejšimi priljubljen način krepitve umske kondicije, je mogoče različne naloge najti tudi na spletu, seveda pa se lahko spomin in umska kondicija krepita tudi s povsem vsakdanjimi aktivnostmi - denimo da si skušamo zapomniti nakupovalni seznam, računamo "peš" ipd.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta