Turistov je veliko, a ne preveč, pravijo v Ljubljani in na Dunaju

Urban Červek
27.10.2019 17:00

Dunaj beleži strm porast števila turistov in njihovih prenočitev, a mesto (še) ni prenatrpano z njimi, pravijo dunajski in ljubljanski turistični delavci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turizem naj se prilagodi, prispeva k dobrobiti mesta.
Robert Balen

Vse večje število turistov ni le značilnost Dunaja, ampak vse Evrope in sveta. Spreminja se namreč način življenja, ljudje potujejo, se premikajo," je na letošnjih Dunajskih dnevih v Ljubljani povedal Markus Penz iz dunajskega WienTourismus. Turizem v mestih po njegovem predstavlja kar 50 odstotkov vsega turizma na svetu. Tudi v Avstriji je turizem na Dunaju rasel nesorazmerno strmo v primerjavi z ostalo državo.
Kako se soočiti s tako visokim številom turistov? "Ne sprašuj, kaj lahko naredi mesto za turizem, ampak kaj lahko naredi turizem za tvoje mesto," odgovarja Penz. Turizem naj se torej prilagodi, prispeva k dobrobiti mesta, in ne narobe, ko bi morali domačini prilagajati svoje življenje turizmu. "Nihče ne želi več biti turist – obiskovalec želi doživeti mesto, kot ga doživlja domačin, jesti kot domačin …"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta