UKC Maribor: Anesteziologi znova dežurajo

Jana Juvan Jana Juvan
27.02.2019 18:19

Potrebe po zunanji pomoči so minimalne, s tem so tudi nižji stroški UKC Maribor. Septembra načrtujejo uvedbo 24-urne epiduralne analgezije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodstvo UKC Maribor je pregovorilo anesteziologe, da s februarjem znova dežurajo. Kar pomeni, da sta v dopoldanskem času na razpolago dva zdravnika te specializacije več kot doslej, ko so delali po turnusnem sistemu in niso privolili v to, da bi bili tedensko v službi več kot 48 ur. Posledica tega bo tudi finančna, saj bodo zato potrebovali še manj pomoči "od zunaj". Še vedno prihajajo v UKC po največ trije zdravniki iz drugih slovenskih bolnišnic, kar pa je bistveno manj kot v času, ko je anesteziologov najbolj primanjkovalo in jih je v UKC prihajalo tudi po deset.

Na vrhuncu anesteziološke krize leta 2015 je bilo v UKC Maribor 17 anesteziologov, danes je 36 specialistov in še okoli 20 specializantov. 
Andrej Petelinšek

Namesto 180 tisoč evrov le 50 tisoč

Tedanje vodstvo pod taktirko Gregorja Pivca je anesteziološko krizo reševalo tudi s sklenitvijo razvpite pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini Mihe Pogačnika, ki je v UKC pripeljal reške anesteziologe. Pogodbo, ki je dvigovala veliko prahu zaradi provizije inštituta in nezadovoljstva domačih zdravnikov zaradi neenakopravnega plačila (tuje so plačevali 120 evrov bruto na uro), so poleti v UKC prekinili. Si pa še pomagajo s kolegi iz drugih slovenskih bolnišnic, večinoma prihajajo iz UKC Ljubljana. Tudi teh pa do konca leta naj ne bi več potrebovali, nam je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Andrej Petelinšek

Septembra 24-urna epiduralna analgezija?

Trenutno UKC še vedno nima popolnjenih vseh sistematiziranih mest za anesteziologe, teh je 45. A operacije zaradi pomanjkanja anesteziologov več ne odpadajo, zagotavlja Vogrin. Nova sistematizacija namreč zajema tudi vidike širjenja anestezije na nova področja, pojasni. "Uvedli smo anesteziološko ambulanto, za kar potrebujemo več ljudi. Več operacij teče vsakodnevno tudi zaradi tega, ker smo enkratne dodatne programe (za skrajševanje čakalnih dob, op. p.) prenesli v redne programe. Poleg tega za letošnji september načrtujemo uvedbo 24-urne epiduralne analgezije v porodnišnici," napoveduje strokovni direktor.
Za uvedbo tega načina lajšanja porodne bolečine s pomočjo anesteziologa so za zdravnike, ki bodo to počeli, že izvedli dodatno izobraževanje. Zamišljeno je namreč, da bi bilo nekaj anesteziologov od septembra na voljo zgolj porodnišnici in ginekologiji. V postopku pa je tudi nakup opreme, ki jo potrebujejo za večji obseg epiduralne analgezije, sklene Vogrin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta