UKC Maribor: S civilno pobudo do respiratorja

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.01.2020 13:00

Manja Gašpar, mamica dve in pol leti staremu staremu Vidu, je pisala številnim podjetjem. Njeni prošnji so prisluhnil v Leku in kmalu bo Klinika za pediatrijo UKC Maribor opremljena z otroškim ventilatorjem z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Ljoljo, Vojko Flis, Manja Gašpar z Vidom, Andreja Štelcar, strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin in v.d predstojnika Klinike za pediatrijo Jernej Dolinšek.
Sašo Bizjak

Potem ko so v UKC Maribor lani ustanovili iniciativni odbor za trajno obliko zbiranja donacij in je bil prvi korak prav zbiranje denarja za nakup posebnega respiratorja za najmlajše bolnike na Kliniki za pediatrijo, so se donacije nabirale počasi. Dokler ni Manja Gašpar, mamica dve in pol leti staremu staremu Vidu, ki so ga že takoj po rojstvu oživljali in je bilo njegovo življenje odvisno od respiratorja, pisala več podjetjem, med njimi tudi podjetju Lek in nanje naslovila prošnjo po nujnosti donacije za nakup novega respiratorja v UKC Maribor. Lek je njeni prošnji prisluhnil in v nekaj mesecih bo klinika opremljena z otroškim ventilatorjem z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč.

Na slavnostni predaji donacije se je Manja Gašpar zahvalila Robertu Ljolju za posluh. Ob njima Andreja Štelcar.
Sašo Bizjak

Pisala številnim, večina ni niti odpisala

Ko je Gašparjeva izvedela, kako počasi se polni nabirka za nakup respiratorja je doma sedla za računalnik in napisala prošnjo s povabilom k donacijam večim podjetjem. "Večina niti ni odpisala, tisti, ki so odpisali, so zapisali, da so sredstva za leto 2019 že razporejena in da ne morejo donirati, zato me je sedaj vabilo na to predajo čeka zelo razveselilo. Da se je našlo 50 tisoč evrov v podjetju, da se bo opravil nakup zelo potrebne aparature za najmlajše bolnike, ki so nedonošeni, rojeni z zapleti in se jim bo reševalo življenja," pravi Gašparjeva.

Sašo Bizjak
Sedanji respiratorji omogočajo predihavanje, ne omogočajo pa vpogleda v predihanost pljuč.
Sašo Bizjak

Manj rentgentskih slikanj, manj sevanja

Nov respirator bo omogočil nepretrgano spremljanje stanja pljuč hudo bolnih otrok in takojšne ukrepanje brez dodatnega škodljivega vpliva na njihovo zdravje. Bistveno manj bo rentgenskih slikanj, bistveno manj sevanja.
Videli bomo, kako so pljuča predihana, kako so podajna. To je velik napredek, ne samo v Mariboru, ampak tudi v Sloveniji,"
je prednosti novega aparata izpostavila Andreja Štelcar, vodja Enote za pediatrično intenzivno nego in terapijo, kjer bo namenjen nedonošenčkom in novorojenčkom, ki potrebujejo dihalno podporo.
Štelcarjeva je dodala, da sedanji respiratorji omogočajo predihavanje, ne omogočajo pa vpogleda v predihanost pljuč. Gre za prvi takšen respirator v Sloveniji, ki bo dal tudi nov zagon znanstveno-raziskovalnemu delu v tej enot, kjer vsako leto zdravijo okoli 90 otrok z boleznimi pljuč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta