Umrl je župan občine Starše Bojan Kirbiš

Branka Bezjak Branka Bezjak
25.06.2020 16:30

Zaradi zdravstvenih težav je pooblastila za vodenje občine predal podžupanoma. Tako bo ostalo do novih volitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Kribiš je občino Starše vodil od leta 2010.
Andrej Petelinšek

Po dolgotrajni bolezni je v sredo zvečer v UKC Maribor umrl župan Starš Bojan Kirbiš. Na vrh občine je bil prvič izvoljen leta 2010 kot kandidat stranke Desus. Izkušenj v politiki takrat ni imel, zato je izpostavljal, da bo uporabil zlasti znanje, ki si ga je nabral v gradbenem podjetju Cestogradnje, katerega solastnik je bil. Po poklicu gradbeni inženir bi letos decembra dopolnil 60 let. Če je ob prvi županski kandidaturi z majhno razliko glasov premagal protikandidata Ivana Piška (SDS), pa se leta 2014, ko je kandidiral še s podporo več strank, ob njem nihče ni potegoval za županski stolček. Pred dvema letoma je imel na volitvah znova široko podporo strank, tretji mandat je dobil po tem, ko je premagal dva izzivalca že v prvem krogu.

Bojan Kirbiš
Igor Napast

Od petka žalna knjiga

"Na občini Starše se ga bomo spominjali predvsem po njegovi mirni, vedno spoštljivi naravi in po preudarnih, premišljenih besedah," so zapisali na občinski spletni strani. Žalna knjiga bo na občini Starše odprta od petka, 26. junija, do pogreba. V spomin bo sklicana tudi žalna seja, katere datum bodo določili v naslednjih dneh.

Župan Ledinek: Dobro sva sodelovala

Kakor je še prebrati na občinski spletni strani, je Kirbiš izhajal iz uradniško - učiteljske družine, rodbine iz Prepolj, kjer je vso svojo mladost odraščal ob obiskovanju Osnovne šole v Staršah. V mladosti je bil tudi aktivist, športnik (judo, nogomet, radioamater), kasneje tudi lovec. Po dvajsetih letih v podjetništvu je bila leta 2010 odločitev za kandidaturo za župana "plod razmišljanja o možnem doprinosu občini, o prenosu strokovnega znanja v lokalno skupnost ter želje po vodenju občine v dobrobit ljudi, ki tukaj živijo." Kirbiš je bil tudi soprog Metke Kirbiš in oče dveh otrok Nina in Ane.
"To, da je imel pred vstopom v politiko izkušnje predvsem na področju podjetništva, se mu je poznalo tudi pri vodenju občine," je o županskem kolegu povedal dolgoletni župan sosednje občine Rače - Fram Branko Ledinek. Dodaja, da sta s Kirbišem dobro sodelovala tako po zasebni, kakor po službeni plati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta