Đurov kljub zavrnjeni odločbi o prepovedi Thompsonovega koncerta ostaja načelnik, minister Koritnik ga je še pohvalil

Igor Selan Igor Selan
08.06.2020 19:50

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je ob obisku Maribora izrekel proti spodbujanju sovražnega govora; Srečko Đurov ostaja načelnik upravne enote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik si je na Trgu Leona Štuklja skupaj z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, podžupanjo Heleno Kujundžič Lukaček, načelnikom upravne enote Srečkom Đurovom in poslancem SMC Branislavom Rajićem ogledal potencialni lokaciji za selitev upravne enote.
Sašo Bizjak

Srečko Đurov ostaja načelnik mariborske upravne enote. Da ga bo resorni minister verjetno razrešil, je v petek predvideval kar sam, potem ko je ministrstvo za notranje zadeve minuli teden odpravilo odločbo, s katero je Upravna enota Maribor prepovedala koncert kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona. A ne le, da do razrešitve ni in ne bo prišlo, minister za javno upravo Boštjan Koritnik (SMC) je Đurova ob današnjem obisku Maribora celo pohvalil: "Jaz osebno in stranka, iz katere prihajam, meniva, da tega koncerta v Sloveniji ne bi smelo biti. V času, ko v svetu prepoznavamo zablode raznih predsodkov in nasilja, v Sloveniji ni mesta za spodbujanje sovražnega govora. Odločbe upravne enote sicer nisem prebral, vendar verjamem, da dejstva v njej držijo, zaupam namreč v strokovnost javnih uslužbencev. Če bi načelnik v petek prebral, kaj sem o tem napisal na družbenih omrežjih, bi ugotovil, da ga nikakor ne bom razrešil, ampak pohvalil in potrepljal po rami." Na vprašanje, kako se bodo v SMC odzvali na napovedano interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, je Koritnik odgovoril: "Tega ne bi komentiral. Bi pa še enkrat poudaril, da ta koncert v SMC zavračamo. Ne le v Mariboru, ampak kjerkoli v Sloveniji."
Da se mu je glede na odločbo ministrstva za notranje zadeve razrešitev zdela logičen zaključek, pa je razložil Đurov: "Veseli me, da je minister Koritnik podprl našo odločbo in da se tudi on strinja, da je treba poveličevanje ustaštva na javni prireditvi prepovedati. Državni organ ima dolžnost zaščititi človeško dostojanstvo. Verjamem, da je Upravna enota Maribor opravila svojo dolžnost."

Ali organizator predlaga nov termin koncerta, bo znano danes

Ali bo Trol koncert znova skušal organizirati in kje, nam danes ni uspelo izvedeti, saj se na naše klice ni odzval. Bo pa po besedah Đurova jutri znano, ali je izkoristil možnost, ki mu jo je dala odločba ministrstva za notranje zadeve. "Odločbo, ki mu daje možnost v treh dneh predlagati nov termin koncerta, je prevzel v petek. Če to stori, se koncert lahko izvede in policija tega ne more več preprečiti. Prav tako tudi upravna enota ne. Če te pravice ne izkoristi in potem naknadno predlaga prireditev, se mora o tem, ali bo znova šla v prepoved javne prireditve, odločiti policija. Upravna enota odloča zgolj na predlog policije, ki pa prepoved predlaga v res izjemnih primerih, ko gre za nevarnost za javni red ali pa kršitev človeškega dostojanstva, kot je to bilo v tem primeru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta