Uspeh športnic iz Maribora. Prvič v zgodovini slovenske ritmične gimnastike na mladinskem svetovnem prvenstvu

MBU
30.07.2023 04:14

Uspeh na mladinskem evropskem prvenstvu v Bakuju je dal članicam Športnega kluba Favorit iz Maribora zagon za treninge in udeležbo še na mladinskem svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki, kjer so dosegle izjemen rezultat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinska reprezentanca deklet ŠK Favorit: Taša Jagodič, Tia Emberšič, Zara Povoden, Zarja Drevenšek, Elli Cof in Maja Topič. Na desni trenerka Natalia Belkina
Arhiv Kluba

Ideja in zgodba, da bi se dekleta udeležila svetovnega prvenstva, je začela rasti v Športnem klubu Favorit iz Maribora. Izkušena trenerka Natalia Belkina, ki prihaja iz Rusije in si je predtem trenerske izkušnje nabirala na Švedskem, je z večletnim trdim delom, vztrajnostjo in odlično ekipo deklet te sanje naposled uresničila. Za mladinsko reprezentanco, ki jo sestavljajo kapetanka Taša Jagodič, Zara Povoden, Tia Emberšič, Zarja Drevenšek, Elli Cof in Maja Topič, je bila to zagotovo velika življenjska izkušnja.

V maju so se udeležile mladinskega evropskega prvenstva v Bakuju in tam prebile led nastopov na velikih tekmovanjih. Med 22 državami so v vaji s kolebnicami zasedle odlično 13. mesto, z žogami pa 14. Odlična nastopa sta jim dala dodaten zagon za treninge in nato so se v začetku julija udeležile še mladinskega svetovnega prvenstva v ritmični gimnastiki.

V srcu Transilvanije, v mestu Cluj-Napoca v Romuniji, so tekmovanje s spektakularnim dogodkom odprli v čudoviti dvorani svetovnega kova, poimenovani Polyvalent, ki sprejme kar 10.000 obiskovalcev. Za odličja v različnih kategorijah so se potegovale tekmovalke iz 59 držav.

Dekleta niso popuščala in so trdno verjela vase. Suvereno so stopila na parter in pod zastavo Slovenije na mladinskem svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki osvojila izjemno 16. mesto v vaji z žogo, ki so jo izvedle skoraj brez napak. S kolebnico so vajo izvedle korektno in zasedle 17. mesto. V skupnem seštevku so mladinsko svetovno prvenstvo zaključile na odličnem 16. mestu. Ne samo, da je to prvi rezultat za Slovenijo na tovrstnem mladinskem tekmovanju, ampak je to tudi izjemen dosežek, o katerem mlade slovenske ritmičarke niso niti sanjale. Z odlično izvedbo in rezultati so prehitele najmočnejše reprezentance, kot so Nemčija, ZDA, Poljska, Litva, Finska in Slovaška.

Mladinska reprezentanca ŠK Favorit: Taša Jagodič, Tia Emberšič, Zarja Drevenšek, Elli Cof, Maja Topič in Zara Povoden. V sredini trenerka Natalia Belkina
Arhiv Kluba

"Punce so presegle vsa pričakovanja in se zapisale v zgodovino slovenske ritmične gimnastike. Ne najdem pravih besed, kako zelo ponosna sem na njih. Vesela sem, da sem vztrajala in sledila svoji odločitvi. Ne predstavljate si, koliko ur treningov je za nami in koliko odrekanj terja priprava ekipe na takšno tekmovanje," je povedala trenerka Natalia Belkina.

Vodja kluba in trenerka verjame, da so dekleta izjemna, in poudarja, da je zelo težko sestaviti tako uspešno ekipo. Še naprej bodo trdo in prizadevno trenirale. Verjamejo, da so lahko še boljše in da mladinsko svetovno prvenstvo nikakor ni konec njihovih uspehov. Dekleta povedo, da so občutki nepopisni. Da je za vsakega športnika, ki v svoje delo vlaga toliko truda, dovolj že občutek, da je dal vse od sebe. Če temu sledi nepričakovan izjemen rezultat, kot so ga dosegle one, pa je zgodba popolna.

Kapetanka slovenske mladinske reprezentance Taša Jagodič, ki si gimnastične izkušnje nabira že osem let in za katero dnevi brez ritmične gimnastike skorajda ne obstajajo, z velikim nasmeškom na obrazu zaključi: "Navdušila nas je že organizacija tekmovanja. Spektakularna otvoritev, skorajda kot na olimpijskih igrah, in zaključni banket na vrhunskem nivoju. Pa zaključna zabava za vse udeleženke kot nagrada za ves trud. Zares smo se počutile kot vrhunske športnice. Občutki so izjemni. Neizmerno smo uživale, spletle nova prijateljstva in poznanstva iz vsega sveta. Za nami so meseci napornih treningov, a zdaj je ves trud poplačan. Čas je za počitek. Treningi, ki sledijo, pa bodo zagotovo prinesli še kakšen uspeh." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta