V Avstriji za ošpicami zbolel komaj dveletni Mariborčan

Jana Juvan Jana Juvan
25.01.2019 15:28

Deček iz mariborske družine, ki živi v Avstriji, je zbolel za ošpicami. Naj ne bi bil cepljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deček naj bi imel vse tipične znake okužbe: vročino, tipične izpuščaji (tudi v ustih) in vnete oči. (Fotografija je simbolična.)    
Profimedia

Deček iz mariborske družine, ki živi v Avstriji, v kraju Kindberg, severno od Gradca, naj bi se okužil z ošpicami, poroča portal Maribor 24. "Dobili smo ošpice ... ker vsepovsod berem same negativne stvari in sem že čisto obupana in prestrašena, me zanima, kaj lahko naredim, da bodo čim prej mimo brez zapletov ... Sin, 2,5 leti, ima namreč vseskozi težave z dihali (bronhitisi, bronhiolitisi, pljučnica) in me seveda skrbi. Vročino ima že peti dan. Malo smo zbijali, malo pa ne.:(Ideje, nasveti, spodbudne besede bom zelo vesela! Hvala." Tako je zapisala zaskrbljena mati in pod komentarji zapisala tudi, da deček ni bil cepljen. Otroku naj bi bolezen potrdili tudi v avstrijski bolnišnici, saj naj bi imel vse tipične znake okužbe: vročina, tipični izpuščaji tudi v ustih in vnete oči.    

V UKC prišel nekdo, ki je bil z njim v stiku

V UKC Maribor pravijo, da od lanskega junija niso obravnavali novih primerov ošpic. Se je pa pri njih danes oglasila oseba, ki je bila v stiku z obolelim dečkom iz Avstrije, so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a takrat naj deček še ne bi bil kužen. "Ker je bila oseba v stiku še v času, ko deček še ni bil kužen, nadaljnji postopki pri kontaktni osebi niso bili potrebni," pravijo na NIJZ. 

15-letnik morda okužil ostale v graški bolnišnici

Pred dvema tednoma je v Avstriji sicer zavladal preplah glede ošpic, saj je na graško pediatrično kliniko prišel 15-letnik, okužen z ošpicami, so poročali avstrijski mediji. Ker je bil nekaj časa tudi v čakalnici z drugimi, so 35 pacientov, med njimi tudi pet dojenčkov, obravnavali kot potencialno okužene. Ker je inkubacijska doba za okužbo dolga do 18 dni, za zdaj še ni znano, ali se je kdo od teh ali od ljudi, ki so bili z njimi v kontaktu (teh je lahko bilo več sto), tudi dejansko okužil.  
V Avstriji sicer veljajo nekoliko bolj liberalni predpisi glede cepljenja otrok. Naša severna soseda pa je druga v EU po številu obolelih za ošpicami, kažejo podatki OECD za leto 2015. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta