V Botaničnem vrtu v Pivoli zacveteli prvi zvončki in tako prehiteli pomlad

Jon Knez Jon Knez
04.02.2022 02:00

Zacveteli so prvi letošnji zvončki, a le tisti na višjih legah. Tako zgodnjega cvetenja že dolgo ne pomnijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na plano so pokukali prvi zvončki. 

Igor Napast

V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru v Pivoli so kljub zimskem času opazili prve zvončke, cvetlice, ki po navadi oznanjajo začetek pomladi. Strokovna sodelavka botaničnega vrta Meta Pivec je pojasnila, da so to zvončki, ki jih imajo posajene na višji legi. "Zaradi ugodne lege dobivajo več sonca in tla na teh mikrolokacijah niso tako hladna kot drugod. Tako da so za razliko od preostalih zvončkov pri nas zacveteli bistveno prej. Na tiste, ki jih imamo na nižji legi, bo treba še malo počakati," pravi in dodaja, da so poleg ugodne lege k hitremu cvetenju pripomogle tudi sorazmerno visoke temperature za zimski čas. Pivčeva se ne spomni, da bi v zadnjih dvanajstih letih, odkar je sama zaposlena v botaničnem vrtu, zvončki zacveteli tako zgodaj. Opazila jih je 1. februarja: "Ti prvi cvetovi so nas zelo razveselili in presenetili. Prejšnja leta niti v februarju še niso cveteli - ali je bil sneg ali pa je bilo tako zelo mrzlo."

Poleg zvončkov se prebujajo tudi jarice, rumene zgodnjespomladanske cvetlice, ki pa se še niso docela odprle, ampak so po večini še v popkih, pojasnjuje Pivec. Kmalu pričakujejo še cvetenje žafranov, ki uspevajo v hladnejšem delu botaničnega vrta v Pivoli. "Trenutno cvetijo še zimske grmovnice - nepozebnice, kar je značilno za hladno obdobje. To so zimski jasmin in zimske dobrovite," še pove botaničarka. Zimske grmovnice bodo na tematskem vodenju predstavili v soboto, 19. februarja. "Obiskovalcem želimo pokazati, kaj v tem času cveti, saj tega drugače ne moreš videti. Marca in aprila tega več ni," o zimskih grmovnicah še razloži Meta Pivec.

Igor Napast

Opaža sicer, da je spomladanski razcvet vsako leto malo prej, a ne bi mogli splošno reči, da vse prej zacveti, pač pa je cvetenje neenakomerno razporejeno, tudi zaradi mraza, ki nas doleti še po koncu pomladi. "Zaradi mrzlega maja so lani vrtnice odprle svoje cvetove šele sredi junija in ne konec maja," opiše primer. Tudi letos meni, da nas bo doletela še kakšna pozeba.

Botanični vrt v Pivoli, ki letos praznuje 20-letnico, je ta mesec še zaprt za individualne oglede, lahko pa se jim pridružite ob napovedanih dogodkih. V torek, 10. februarja, in v četrtek, 24. februarja, ob 13. uri in 15.30 bodo praktično prikazali rez pečkastega sadja (hrušk in jablan). Letošnji prikaz bodo izvajali v novem sadovnjaku v botaničnem vrtu. V soboto, 19. februarja, ob 10. uri pa bo vodenje po zbirki cvetočih nepozabnikov. Za udeležbo so obvezne predhodne prijave na: botanicni.vrt@um.si. Za individualne oglede se bo botanični vrt odprl na prvi pomladni dan, 21. marca 2022. Po predhodnem dogovoru sicer omogočajo tudi vodene oglede v zimskem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta