V Dogošah premiera amaterskega gledališča

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
12.12.2018 13:18

Dramska skupina KUD Drava se bo danes prvič predstavila na odru, ponovitev veseloigre Podlaga zakonske sreče bo jutri v gasilskem domu v Dogošah. Z gledališko igro se večina sodelujočih srečuje prvič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enodejanka je primerna tudi za sedanji čas.
Kud Drava

V mariborski mestni četrti Brezje - Dogoše - Zrkovci si z zagonom amaterskega gledališča želijo povečati druženje med krajani. V gasilskem domu v Dogošah bodo tako prihajajoči konec tedna odigrali prvo predstavo, igro Jakoba Alešovca Podlaga zakonske sreče. Tipična veseloigra iz 19. stoletja je z zapletom in poučnim razpletom ter z drobnimi modifikacijami primerna tudi za današnji čas.
Kot je povedala režiserka Polona Pivec, sicer dolgoletna novinarka in urednica na TV in Radiu Maribor, se je ideja za ustanovitev skupine pojavila na sproščenem druženju v Zrkovcih. "Takrat je bilo veliko interesentov, ko pa smo dejansko začeli vaje, pa smo imeli težave najti skupni termin, pa tudi resne igralce, predvsem moške. Ko se nam je pridružil Zvonko Funda, upokojeni igralec SNG Maribor, smo bili seveda zelo veseli," razloži Pivčeva in doda, da je Funda veliko prispeval k igri tudi z nasveti. "Veliko je pomagal tudi meni, saj sem prevzela novo vlogo, kajti delo na televiziji je precej drugačno od odrske režije. Na začetku sem bila previdna in negotova, a so me igralci spodbudili, da jim povem zadeve, ki jih je treba popraviti. Tako sem postala tudi malce bolj zahtevna in stroga. Skupaj rastemo in se učimo. Vsi se srečujemo z novim izzivom, skoraj vsi smo amaterji," pojasni režiserka, ki je vesela in hvaležna za vso pomoč sovaščanov pri pripravah, izdelavi scene in podobno.
Pri izbiri igre oziroma besedila se je posvetovala tudi s Tonetom Partljičem. "Med vsemi predlogi sem se odločila za to igro, ker gre za enodejanko. Za začetek se mi je to zdelo dovolj." Celotna ekipa, razen Funde, se z igro in gledališčem srečuje prvič. Ta ni veliko razmišljal, ko je dobil povabilo. "To je del mene in mojega življenja, tudi ko sem v pokoju, je lepo početi kaj podobnega," pravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta