V domovih še nekaj prostora za dijake

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
21.08.2019 18:02

V Mariboru se število dijakov, ki čez teden živijo v dijaških domovih, nekoliko povečuje. Veliko jih šele v začetku zime ugotovi, da je vsakodnevna vožnja prenaporna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski Dijaški dom Drava je letos polno zaseden.

Dijaški domovi bodo v naslednjih letih iz leta v leto bolj zasedeni, kažejo napovedi ministrstva za izobraževanje, ki so jo na naredili na osnovi projekcije vpisa v srednje šole in deleža dijakov, ki bivajo v dijaških domovih (povprečno je bil ta v zadnjih desetih letih 6,5 odstotka). V minulem šolskem letu je v Sloveniji v dijaških domovih bivalo 4878 od 73.634 dijakov, v šolskem letu 2025/26 pa naj bi jih bilo 5806 od pričakovanih 90.755. V srednje šole namreč prihajajo številnejše generacije. Koliko dijakov bo napolnilo slovenske dijaške domove letos, bo kmalu jasno. V mariborskih dijaških domovih jih bo vsaj toliko kot lani, če ne več.

Letos polno zasedeni

"Letos imamo v primerjavi z lani za eno vzgojno skupino mladih večji vpis: vpisali bomo 335 dijakov. Smo skoraj stoodstotno zasedeni, možnosti so le še, ko se kakšna postelja sprosti, ker si kdo premisli in se odloči za šolanje v domačem kraju ali pa za vsakodnevno vožnjo. A jo hitro zapolnimo, kajti zanimanje za vpis je še vedno, četudi je september pred vrati," pravi svetovalna delavka v Dijaškem domu Drava Maribor Maja Nemšak.
Povečano zanimanje pripisuje manjšemu interesu mladih za vsakodnevno vožnjo, večjemu zanimanju mladih za vpis v srednje šole, ki so v njihovi neposredni bližini, pa tudi, pravi, zelo dobremu delu vzgojiteljev in dejstvu, da veliko vlagajo v infrastrukturo. Mladim ponujajo namestitev v dvoposteljnih in triposteljnih sobah. Večina jih obiskuje elektro-računalniško šolo, gradbeno šolo, III. gimnazijo, letos jih bo tudi veliko iz srednje lesarske šole. "Posebnost našega doma je, da imamo tudi precej tujcev. To so mladi iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, ki se šolajo na srednjih šolah, ki so v naši bližini, oziroma v mednarodnem programu na II. gimnaziji. Dijaški dom je idealna možnost za optimalen razvoj mladostnika, ki pride sam v drugo državo, saj ima tu vzgojitelje in na voljo tudi učno pomoč, ki jo na začetku zaradi jezika morda bolj potrebuje," še pove Nemšakova in doda, da so tuji dijaki zelo uspešni.

Mariborski Dijaški dom Drava je letos polno zaseden.

Bolje subvencije za dom kot za vožnje

"Vpisanih imamo okoli 280 dijakov, toliko kot lani. Ležišč imamo okoli štiristo, a realno jih je manj, saj dijaki ne želijo več bivati v triposteljnih sobah. Ob prenovi zato sobe spreminjamo v dvoposteljne. Nekaj zanimanja je tudi za enoposteljne sobe - teh nimamo, a če je prostor in možnost, ugodimo tudi tej želji. A večina dijakov si želi bivanja v dvoposteljni sobi," pravi ravnateljica Doma Lizike Jančar iz Maribora mag. Bojana Peruš Marušič. Da zapolnijo zmogljivosti, sobe oddajajo tudi študentom. Dom Lizike Jančar je bil nekdaj največji dekliški dom v Mariboru. Zdaj je že osmo leto mešani dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki srednjih šol, ki so na Taboru - srednje zdravstvene šole, II. gimnazije, ICP Piramida in srednje oblikovne šole. Dijaki prihajajo iz cele severovzhodne Slovenije. Ravnateljica Doma Lizike Jančar še ugotavlja, da na vpis v dijaške domove vplivajo tudi subvencionirani prevozi: "Jeseni imamo vsako leto nekaj dijakov, ki se vpišejo naknadno: najprej se odločijo za vsakodnevno vožnjo, konec oktobra, ko se začnejo spraševanja, testi, ali ko zapade prvi sneg, pa ugotovijo, da jim je to prenaporno, in se odločijo za bivanje v domu. V spomladanskih mesecih pa se kar nekaj maturantov, potem ko naredijo vozniški izpit, izpiše in se nato vozijo po dva, trije skupaj, ker si preračunajo, da je to zanje finančno ugodnejše kot bivanje v domu. Predlagali smo že, da bi bilo bolje denar za subvencioniranje prevozov nameniti za subvencioniranje dijaških domov, ker bi bili tako manj izpostavljeni nevarnostim v prometu, čas za vožnjo pa bi raje namenili učenju, prostočasnim dejavnostim in druženju z vrstniki."

Znova štirje oddelki na lesarski

Toliko vpisanih kot lani imajo tudi v Dijaškem domu Maribor, ki stoji poleg mariborskih študentskih domov na Gosposvetski cesti. V domu, ki ima sto postelj, bo bivalo okoli 70 dijakov, preostale pa bodo zasedli študenti. "Za bivanje v našem dijaškem domu se zanimajo predvsem tisti študenti, ki želijo mir. Med dijaki je za nas nekoliko manj interesa, ker smo nekoliko oddaljeni od srednjih šol, bližina šole pa je za dijake pomemben dejavnik," pravi ravnateljica Ksenija Jaušovec. Največ njihovih dijakov je bodočih veterinarskih tehnikov in lesarjev, so pa med njimi tudi dijakinje konservatorija ter skupina mladih nogometašev, ki večinoma obiskujejo gradbeno, ekonomsko šolo in nekateri tudi prometno šolo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta