V Gradcu beležijo izbruh ošpic

Jana Juvan Jana Juvan
31.01.2019 15:32

Zbolelo je vsaj 14 ljudi, večinoma otrok, tudi dojenčkov. Avstrija za zdaj ni izdala opozorila o nevarnosti širjenja okužbe v druge države

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Gradcu je za ošpicami zbolelo vsaj 14 ljudi, večinoma otrok. (Fotografija je simbolična.)
Arhiv Večera

Avstrijski mediji poročajo o prvem letošnjem izbruhu ošpic. Našteli so namreč vsaj 14 obolelih, med njimi tudi dva dojenčka. Potencialno okuženih pa naj bi bilo še 50 dojenčkov in 134 šolskih otrok. Vir prve okužbe naj bi bil 15-letnik, ki je 11. januarja obiskal graško pediatrično kliniko in pri katerem so kasneje okrili to bolezen, zato kot potencialno kužne štejejo vse, ki so bili v tistem času v čakalnici klinike. V šoli bi v času kužnosti fant lahko okužil še 134 otrok, med njimi 26 necepljenih, ki imajo do 10. februarja prepoved obiska šole in drugih javnih prostorov, saj naj bi se do takrat pokazalo, ali so se tudi v resnici nalezli.

Avstrija ni izdala opozorila

Vse evropske države imajo sicer skupno mrežo opozarjanja na pojavljanje nalezljivih bolezni (EWRS). A kot nam je povedala epidemiologinja Tatjana Frelih iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Avstrija ostalim državam doslej še ni izdala nobenega opozorila. "Naredijo oceno tveganja in se na podlagi te ocene odločijo, ali obstaja nevarnost, da bi se okužba lahko širila v sosednje države. Če bi pri anketiranju teh bolnikov naleteli na to, da so bili v stiku s slovenskim državljanom, bi nas obvestili," razloži Frelihova, ki sicer tedensko pripravlja opozorila za slovenske zdravstvene delavce, kadar morajo biti pozorni na paciente iz določenih držav oziroma na tiste, ki so v bližnji preteklosti bili v državah, kjer so razširjene določene nalezljive bolezni.

Izbruh ni presenečenje

Na NIJZ ob izbruhu v Gradcu sicer niso presenečeni, saj zadnja leta beležijo izbruhe v številnih evropskih državah, tudi pri naših sosedih, največ v Italiji. Po podatkih ECDC (Evropski center za preprečevanje nalezljivih bolezni) so v EU sicer lani zabeležili tudi 35 smrti zaradi ošpic, statistično na tisoč obolelih umre en bolnik, en od štirih obolelih pa mora zaradi hujšega poteka bolezni v bolnišnico.
Številka obolelih v Avstriji za zdaj ni takšna, da bi NIJZ izdal opozorila pred omejevanjem gibanja pri naših severnih sosedih, je pa zdravstveno osebje tudi pri nas v zadnjih letih že bolj pozorno tudi na simptome te bolezni, pove Frelihova. Ob simptomih zdravstveno osebje sicer opozarja, naj ljudje prav zaradi visoke kužnosti ošpic pred prihodom v ambulanto pokličejo. Kot smo že poročali so v UKC Maribor sicer zabeležili kontakt osebe, ki je bila v stiku z enim izmed bolnih otrok, z 2,5 leti starim dečkom iz mariborske družine, ki živi v Avstriji. A v stiku naj bi bil še pred kužnostjo otroka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta