V Jarenini bodo odprli muzej Alfija Nipiča

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
25.07.2019 17:20

Prvi pločnik, nova cesta skozi vas, turistični produkti ... V Jarenini, od koder je tudi novi župan občine Pesnica, je investicijsko živahno kot že dolgo ne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V 560.000 evrov vrednem projektu ne gre le za preplastitev ceste, temveč bosta zgrajena pločnik in parkirišče, obnovljeni bodo javna razsvetljava, elektrovodi, vodovod, meteorna kanalizacija in telekomunikacijski vodi. 
Igor Napast

Na začetku tega meseca se je v Jarenini začela težko pričakovana obnova kilometra ceste čez središče vasi, od mostu čez Jareninski potok do domačije Knuplež. Gre za drugo fazo prenove več kot 40 let stare lokalne ceste, ki je bila zgrajena še s prispevki krajanov, zadnjih najmanj 15 let pa je bila v izjemno slabem stanju, saj so jo nešteta popravila spremenila v krpanko, vedno novim luknjam pa ni bilo videti konca.

Igor Napast

Vas dobi pločnik

Ne gre pa samo za preplastitev ceste, v sklopu 560.000 evrov vrednega projekta bodo obnovljeni tudi javna razsvetljava, elektrovodi, vodovod, meteorna kanalizacija in telekomunikacijski vodi. Ob pokopališču bo vzpostavljenih šestdeset parkirnih mest, vaška cesta pa bo dobila še slabih 700 metrov dolg pločnik, ki so ga projektanti umestili na levo stran ceste (iz smeri križišča), kar je zaradi pomanjkanja prostora pomenilo izziv - med drugim bodo pri stari trgovini za njegovo umestitev podrli stopnišče. Zakaj takšna odločitev? "Umestitev na levo stran je ustreznejša. Na tej strani naselja je gostejša pozidava, vključno s šolo. Zaradi tega ne potrebujemo nobenega prehoda za pešce na lokalni cesti," pojasnjuje Gregor Žmak, novi župan občine Pesnica.

Igor Napast

Nadoknadili bodo zamujeno

Za Jareninčane je obnova ceste velika stvar, saj so nanjo čakali dolga leta. Prva faza projekta, prenova skoraj treh kilometrov ceste od jareninskega križišča (naselje Vosek) do mostu čez Jareninski potok, je bila sicer izvedena že leta 2017, še v času prejšnjega župana Venčeslava Senekoviča. Tretja faza, ki zajema dobre štiri kilometre ceste do Šentilja, pa pride na vrsto "v naslednjih letih, odvisno od razpoložljivih sredstev in gradnje državne kolesarske poti", je nedoločen Žmak. Za zdaj sta opravljena geodetski posnetek terena in pregled terena z geomehanikom. Ker ima odsek nekaj plazovitih območij in vkopov, ki jih je treba sanirati oziroma zavarovati s podpornimi zidovi, bo obnova draga. Ocenjena je na 1,4 milijona evrov.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta