V Mariboru odstranili okoli 500 starih jablan, ker so se "izrodile"

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.01.2019 17:53

V delu sadovnjaka Biotehniške šole Maribor so posekali in izkopali okrog 500 starih, izrojenih jablan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Pod vinogradi Biotehniške šole Maribor se razprostira okoli osem hektarjev sadovnjakov na Vrbanskem platoju. A pred nekaj dnevi so pol hektarja sadovnjaka, zasajenega z jablanami, odstranili. Prazno zemljišče je zbodlo v oči bližnje stanovalce in mimoidoče.
"To so bile stare izrojene jablane, ki niso bile več v polni rodnosti. Stare so bile več kot 20 let," je pojasnil vodja posestva Franc Kancler, zakaj so v učnem sadovnjaku posekali in izkopali okrog 500 jablan. "To je bil sadovnjak, to niso okrasna drevesa in sadovnjak se tudi izrodi."
Poudarja, da na šoli sproti obnavljajo sadjarske in vinogradniške površine. Tako so pred tremi leti nasadili nov nasad jablan, zavarovan s protitočno mrežo, saj so vedeli, da bo tega treba odstraniti. "Kar na eni strani krčimo, na drugi strani nadomestimo," pravi Kancler. Bodo pa tudi na tem kosu zemljišča čez nekaj let ponovno nasadili jablane: "Do takrat bomo tukaj kolobarili. Nasadili bomo buče, krompir in druge poljedelske kulture, ki jih pri pedagoškem delu potrebujemo."
Poleg jablan, teh imajo sicer največ, imajo v sadovnjakih zasajene še druge sadne vrste, kot so breskve, češnje in kivi, orehe, kostanje in drugo. Na posestvu je bogat sortiment jablan, ki omogoča zelo široko pomološko izobraževanje dijakov, saj je v njem nekaj manj kot osemdeset različnih sort. "Dijaka moraš naučiti, da bo pri delu samostojen, da bo lahko s koščkom zemlje, ki jo ima doma, preživel."
Čeprav je bila v letošnji sezoni cena jabolk izredno nizka, so vsa drevesa v njihovih sadovnjakih obrali, pravi Kancler, in tako nabrali okrog 100 ton jabolk za industrijsko predelavo. "Obiranje nas je stalo sedem centov po kilogramu, prodali smo jih za pet centov na kilogram. Pa kljub tej izgubi smo vse obrali, predvsem zaradi morebitnih bolezni, ki bi lahko okužile ves nasad. Smo pa na jablanah pustili nekaj jabolk za naše ptice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta