V Mariboru tokrat brez silvestrskega ognjemeta

M.B.K.
27.12.2018 19:38

Denar bosta tradicionalna sponzorja silvestrskega ognjemeta Večer in Nova KBM namenila dobrodelnim organizacijam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto za svetlobo na nebu bosta Večer in Nova KBM poskrbela za veselje tistih, ki potrebujejo pomoč. 
Andrej Petelinšek

Prihoda leta 2019 v mestu ne bo naznanil ognjemet, ampak okolju in družbi dosti bolj prijazna poteza. Denar, ki bi razsvetlil nebo, bo namenjen svetlenju vsakdana tistih, ki pomoč najbolj potrebujejo. Na pobudo mariborskega župana Saše Arsenoviča sta se oba tradicionalna sponzorja silvestrskega ognjemeta - časopisna hiša Večer in Nova KBM - odločila, da denar namesto za rakete raje namenita humanitarnim društvom in organizacijam. Kot pravi župan, si "namesto iskric na nebu želimo iskric v očeh".
Miha Klančar, izvršni direktor marketinga in prodaje pri Večeru: "V Večerovi hiši smo zavezani bralcem, zato smo z njimi v vseh trenutkih. Če smo pretekla leta razveseljevali meščane z ognjemeti na silvestrovo, je sedaj čas, da razveselimo tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. Smo trajnostno naravnano podjetje in menimo, da je prav, da v novo leto vstopimo z dobrim delom in nameni." Tudi pri Novi KBM poudarjajo, da so trajnostno naravnano podjetje, ki podpira dobrodelne projekte, zato so se tudi oni pridružili pobudi.
Denar, ki bi ga sicer namenili za ognjemet, bo tako prejelo dvanajst organizacij: Rdeči križ Maribor, Karitas Maribor, Pika - dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, Varna hiša Maribor, zavetišče za brezdomce na Šentiljski cesti, Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor, društvo Toti DCA (Dnevni center aktivnosti za starejše), VDC Polž, društvo Sonček, Materinski dom Bresternica, društvo Hospic Maribor in Zveza prijateljev mladine Maribor.
Odločitev prav tako sledi pobudam agencije za okolje in drugih okoljskih organizacij, ki zadnja leta vse slovenske občine pozivajo, naj silvestrovanja na prostem organizirajo brez ognjemetov, saj so ti prav pozimi za okolje še posebno obremenjujoči. V času ognjemetov so namreč lahko mejne koncentracije prašnih delcev v zraku občutno presežene. Velja poudariti, da svetlobne rakete, ki jih v zrak pošiljajo mnogi kar z domačega vrta, prav tako slabšajo kakovost zraka. Vse glasnejši so tudi lastniki in ljubitelji živali, ki opozarjajo na to, da je glasno pokanje za živali hud stres. (ank)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta