V medenem objemu Tanje Žagar

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.06.2020 13:20

Na posestvu Sončni raj za zaključek 3. Medenega dne pripravili brezplačni koncert Tanje Žagar, ki se v Vodolah prične ob 16. uri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Precejšen obisk ob stojnicah...
Sašo Bizjak

Na posestvu Sončni raj v Vodolah nad Malečnikom poteka danes še vse do 18. ure že tretji po vrsti Medeni dan. Če ne bi bilo vmes epidemije koronavirusa bi ga, tako Bogdan Mak iz vrst organizatorja, izvedli približno tam okrog 20. maja, ko obeležujemo svetovni dan čebel. Iz dogajanja na prizorišču je vidno, da so številni dogodki namenjeni tako starejšim kot mlajšim obiskovalcem, predvsem pa družinam. Na in iz dogodka vozi izpred nakupovalnega centra Europark v Mariboru brezplačni avtobus, zadnji pa bo s posestva krenil okrog 18.30 ure, torej malo po končanem brezplačnem koncertu popularne slovenske pevke Tanje Žagar, ki bo z nastopom pričela ob 16. uri in na katerem pričakujejo 400 do 500 poslušalcev.

Dež jih ni pregnal

Čeprav so v jutranjih urah na posestvu Sončni raj imeli velik naliv, pa se je vreme popravilo do te mere, da bodo lahko izvedli celotni program, kot so ga zastavili. Tako si po besedah Bogdana Maka obiskovalci lahko ogledajo medeni park s številnimi medonosnimi rastlinami, vključno z 9500 sadikami sivke, ki zdaj najlepše cvetijo, ter so jih posadili leta 2017. Miša Pušenjak je in še bo zlasti zagrete vrtičkarje popeljala po vrtu, ki ga zaznamujejo visoke grede. Veliko zanimanja pa je poželo tudi predavanje Borisa Veneta z naslovom Kriza kot darilo, kriza kot odskočna deska. Gospod je tudi sam že dvakrat premagal bolezen raka in vedno znova ugotavlja, da se ključ do zdravja skriva v nas samih. Mnogi so se ustavljali tudi pri lani odprti fontani vin, pa ob lično urejenih stojnicah, na katerih je bilo moč poskusiti in kupiti številne naravne izdelke, tudi iz medu, prav vsi pa so z ekoloških kmetij, njihovi ponudniki pa praktično iz vse Slovenije.

Smučar Filip Flisar je obiskovalcem pokazal, kako se pravilno spustiti z ziplinom.
Sašo Bizjak

Vegan s pravičnim lesom

Naš sogovornik Jože Lipej iz Šmarja pri Jelšah je bil vrsto let vegetarijanec, zadnjih nekaj let pa se je popolnoma odpovedal uživanju izdelkov živalskega izvora, tudi iz mleka, jajc ali iz medu ter postal vegan, kar smo, pravi, bili ljudje že pred dvema milijonoma let. Na njegovi stojnici je bil čemaž z različnimi dodatki in pa drenov kompot ter kompota iz divje češnje in divje višnje. Ponujal je različne izdelke iz zelišč in trajnic. Prodajal je tudi izdelke iz t.i. pravičnega lesa, ki je odmrlo samo na naravni način, od starosti in ne od bolezni, nas poduči. Tista drevesa, ki odmrejo od bolezni pa uporablja za kurjavo, a bo tudi na področju ogrevanja kmalu prešel na sončno energijo, ki je popolnoma naraven in obnovljiv vir energije. Na drugih stojnicah so bili še medenjaki, pa sirupi in likerji, tudi iz aronije, ter kave iz recimo ajde, želoda, žit in konoplje, pa tudi lončeni izdelki.

Na jeklenici v dvoje...
Sašo Bizjak

Kmalu s tono medu

Na ziplinu, ki se imenuje Čebelji let, pa je prav poseben gost smučar v krosu Filip Flisar, ki vsem pomaga in svetuje pri pravilnem spuščanju z jeklenico nad prepadom. Filip, ki je sam ljubitelj narave in adrenalinskih športov, se sicer rad odzove povabilu organizatorja na dogodke, ki jih organizirajo na posestvu Sončni raj. Hrati pa vedno znova obiskovalci ugotavljajo, kako so tudi vrhunski športniki lahko povsem dostopni in prijazni, kakor je Filip. Tam je bila tokrat kot obiskovalka prvič tudi Sonja Kos iz Maribora, ki je prišla predvsem na predavanje Borisa Veneta, obenem pa je bila presenečena, kako lepo naravo imamo in to tako blizu mesta. Tudi drugače je ljubiteljica medu, sivke in zelišč, kar si je z veseljem ogledala na posestvu. Učni čebelnjak z 28 panji (v vsakem je 25 do 30 tisoč čebel) je namreč prav tako pritegnil veliko pozornosti, pri čemer na posestvu sami pridelajo 300 do 400 kilogramov medu letno, v naslednjih letih pa bi ga naj med 600 in 1000 kilogrami. Na Sončnem raju je sicer vse v znamenju ekološkega, saj ob medonosnih rastlinah vzgajajo le zelišča trajnice, ne vzrejajo pa živali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta