V posel s šopki brez znanja o rožah. Sedaj že širitev čez mejo

Damijan Toplak Damijan Toplak
27.07.2019 05:21

Jakob Ferčec in Aljaž Sahornik uspešno nadaljujeta spletno prodajo cvetličnih šopkov, zdaj ciljata tudi na Hrvaško in Avstrijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rože pridejo iz Gradca
Andrej Petelinsek

Jakob Ferčec, po izobrazbi bibliotekar, in Aljaž Sahornik, medijski komunikolog, sta se kakšno leto in pol nazaj odločila, da stopita na podjetniško pot: da bosta prodajala šopke rezanega cvetja izključno preko spleta. Sedaj, ko se njun posel finančno pokriva in ustvarjata celo minimalni dobiček, že lahko povesta, da odločitev za ustanovitev podjetja Sopek.si ni bila napačna, četudi sta velikokrat podvomila, ali je res tako. Od drugih ponudnikov se želita razlikovati v tem, da ponujata čim višjo kakovost cvetja, cvetje tudi ostane dlje časa sveže. Pogoj za njun posel pa je tudi dobro delujoča spletna stran.

Sama za zdaj ne bosta gojila cvetja

Njuna delavnica, kjer ustvarjata šopke in jih zavijata v lične kartonske škatle, vanje pa po želji priložita še listek s posvetilom za prejemnika šopka, pa tudi vazo, se nahaja v Miklavžu na Dravskem polju. Lastnih rastlinjakov nimata, saj cvetje nabavljata iz okolice avstrijskega Gradca. To pomeni krajšo pot, kakor če bi cvetje prišlo iz Nizozemske ali pa iz v zadnjem obdobju vse bolj priljubljenega Ekvadorja.

Jakob Ferčec in Aljaž Sahornik (levo)
Andrej Petelinšek

Kmalu dobita finančnega investitorja

Tudi sogovornika sta presenečena, da sta tako hitro pričela poslovati z dobičkom, ker pa naj bi kmalu s finančnim vložkom v njun posel kot investitor vstopila fizična oseba iz Slovenije (imena še ne razkrivata), verjameta, da jima bo uspelo izpolniti ambiciozne načrte. Kot največjo težavo pri svojem poslu navajata to, da prejemnika šopka ne najdejo zmeraj na tistem naslovu, na katerem bi se na dan prejema pošiljke moral nahajati. Njune stranke so sicer iz vse Slovenije, rahlo v prevladi so naročniki iz Ljubljane, povesta in utemeljita s tem, da sta cenovno konkurenčna. Stranke pridobivata na družabnih omrežjih, na spletnem blogu, ki ga ustvarjata, občasno tudi s kakšno objavo v medijih. "Največ posla sva imela za valentinovo, ko so nama na pomoč priskočili tudi prijatelji, drugače pa za zdaj šopke še izdeluje Jakob sam. Ko bova prodala več, bova najela tudi kakšno poklicno cvetličarko ali poklicnega cvetličarja," razmišljata. Slovenija je premajhen trg, dodajata, zato bo širitev na tuje nujna. Ponosna sta, da se stranke k njima vračajo, saj to pomeni, da delata dobro. Do zdaj sta izdelala že skoraj 3000 šopkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta