V Sloveniji smo dobili prva zakona, napisana v lahkem branju

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
03.09.2020 17:30

V korist vsem, ki imajo težave z branjem, ne le ljudem z motnjami v duševnem razvoju in po poškodbi glave, ampak tudi neveščim bralcem, starejšim, priseljencem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Kosi, Tatjana Knapp in Karl Destovnik na predstavitvi priročnika o zaposlovanju invalidov in zakona o socialnem vključevanju invalidov ter vodnika po zakonu o osebni asistrenci v lahkem branju
Andrej Petelinsek

V Sloveniji sta v lahko branje, prilagojen način zapisa, ki na jasen in razumljiv način omogoča dostop do zapletenih vsebin ljudem, ki teh iz različnih razlogov ne zmorejo brati, zapisana prva dva zakona: zakon o socialnem vključevanju invalidov in vodnik po zakonu o osebni asistenci. Nastala sta, enako kot tudi priročnik Spodbujajmo zaposlovanje invalidov, v okviru projekta ZaVse/4All, ki so ga skupaj izvajali Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Sloveniji, Slovenska filantropija in zavod Vozim in sta ga je sofinancirala ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter evropski socialni sklad. Vse tri publikacije so predstavili v Mariboru, ob tem pa izvedli tudi izkustveno delavnico, na kateri so lahko udeleženci doživeli različne oviranosti oziroma invalidnosti.
"V priročniku Spodbujajmo zaposlovanje invalidov so med drugim strnjeno predstavljene vse prednosti in spodbude, ki jih slovenska zakonodaja delodajalcu omogoča, kadar se odloči za zaposlitev invalida," je povzel vsebino priročnika, v katerem so predstavljeni tudi primeri dobrih praks in prilagoditve delovnih mest, Karl Destovnik iz Združenja izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji. Priročnik, ki je izšel v nakladi 2500 izvodov, bodo dostavili tudi na gospodarsko in obrtno zbornico, čim bližje delodajalcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta