V spomin: Borut Belec (1931-2022)

Eva Konečnik Kotnik
28.01.2022 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Borut Belec

Osebni arhiv

Z globoko žalostjo sporočamo, da je v enaindevetdesetem letu starosti umrl spoštovani in dragi prof. dr. Borut Belec, zaslužni profesor Univerze v Mariboru, geograf z oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. S svojim delom je bistveno prispeval k razvoju tako fizične geografije kot zlasti agrarne in socialne geografije v okviru geografske znanosti ter k afirmaciji slovenske geografije v svetu in z njo k večji prepoznavnosti Slovenije. Sodeloval je s številnimi uglednimi raziskovalnimi institucijami, med drugim z univerzami v Münchnu, Frankfurtu/M, Augsburgu, Marburgu/L, Bayreuthu in Bratislavi ter s Poljsko akademijo znanosti v Varšavi, aktivno je sodeloval v Komisiji za trajnostni razvoj podeželja pri Mednarodni geografski uniji.

Izjemno pomembno je bilo njegovo intenzivno sodelovanje v upravnih vidikih univerzitetnega dela, ki je pripeljalo do zgodovinsko pomembnih odločitev na področju institucionaliziranja slovenske geografije in mariborskih pedagoških študij. Dr. Borut Belec je kot tesen sodelavec prvega rektorja Univerze v Mariboru, geografa prof. dr. Vladimirja Bračiča, prispeval tudi k ustanovitvi mariborske univerze. Od leta 1971 do leta 1973 je bil dr. Borut Belec namestnik predstojnika Združenja mariborskih visokošolskih zavodov, ki je bilo kot predhodnik mariborske univerze ustanovljeno leta 1961, v času od leta 1973 do leta 1975 ter med letoma 1987 in 1988 je bil dekan Pedagoške akademije. Bil je predstojnik Raziskovalnega inštituta (1976-1986), prodekan za raziskovalno dejavnost (1986-1987), večkrat pa je vodil tudi katedro in oddelek za geografijo. Prof. dr. Borut Belec je ob obletnici ustanovitve oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v svojem nagovoru prisotnim poudaril "… z zadovoljstvom gledam na razvoj sedanje ustanove in njenih predhodnic, v katerih sem z mnogimi še živečimi ali preminulimi kolegi imel priložnost in čast sodelovati od samega začetka leta 1961".

Prof. dr. Borut Belec je prejel Prešernovo nagrado za študente (1954), nagradi Sklada Štefana Kovača (1962) in Sklada Borisa Kidriča (1982), red dela s srebrnim vencem SFRJ (1975), zlato plaketo Pedagoške akademije (1980), srebrno (1980) in zlato (1990) plaketo Univerze v Mariboru. Zveza geografskih društev Slovenije mu je za izjemne znanstvenoraziskovalne dosežke pri proučevanju Slovenije podelila Melikovo priznanje (1997), prejel je priznanja Inštituta za geografijo Univerze v Ljubljani (1972), Oddelka za geografijo Univerze v Ljubljani (1999) in Visoke ekonomsko-komercialne šole Univerze v Mariboru (1984) za dolgoletno uspešno sodelovanje na raziskovalnem področju ter prispevek k njihovem razvoju in uveljavitvi. Prof. dr. Borut Belec je bil častni član Zveze geografskih društev Slovenije (2003) in Društva geografov Pomurja (2006). Univerza v Mariboru mu je leta 2000 ob odhodu v pokoj za izredne zasluge na pedagoškem in znanstvenoraziskovalnem področju podelila naslov zaslužnega profesorja Univerze v Mariboru.

Ob vsem navedenem pa velja posebej izpostaviti profesorjevo iskrivo pedagoško delo in vedro kolegialno naravnanost. Hvala mu! Za vedno ostaja v naših srcih in naš Navdih!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta