V spomin: Štefan Lutar (1938-2020)

Peter Kaube
21.11.2020 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štefan Lutar Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

V začetku oktobra se nam je gospod Štefan Lutar še pridružil na svečanosti, posvečeni stoletnici distribucije električne energije izmenične napetosti v Mariboru, v začetku novembra pa smo bili po žalostni novici, da je preminil, na žalni slovesnosti Akademije distribucije, posvečeni spominu nanj in na njegovo delo.

Rodil se je leta 1938 v Beltincih. Po diplomi na Univerzi v Ljubljani se je kot univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike močnostne elektrotehnike zaposlil v družbi Nafta Lendava. Po štirih letih se je z družino preselil v Maribor in pričel delati v družbi Elektro Maribor, najprej kot tehnik obratovanja enote, nato vodja tehniškega oddelka, projektantsko razvojne službe, direktor tehniškega sektorja in leta 1993 direktor družbe.

Desetletje do leta 2003, ko je vodil družbo, so zaznamovale pomembne spremembe v okolju družbe in v njej. Podjetje za distribucijo električne energije je bilo leta 1998 preoblikovano v delniško družbo. Leta 2001 je bila družba akter začetka odpiranja trga z električno energijo, s čimer so nastale podlage za celovit razvoj trgovanja z električno energijo.

Družba se je že zelo zgodaj zavedala pomena obnovljivih virov energije in leta 2003 ustanovila podjetje Male hidroelektrarne Elektro Maribor, danes OVEN Elektro Maribor, d.o.o. S konstituiranjem sveta delavcev leta 1998 in s podpisanim dogovorom med upravo in svetom delavcev o sodelovanju delavcev pri upravljanju ter s partnerstvom z reprezentativnim sindikatom so bili položeni temelji sodobnega socialnega partnerstva. Obdobje so zaznamovali pomembni tehnološki premiki. Leta 2002 je začel obratovati nov distribucijski center vodenja Elektro Maribor, družba je odprla sodobni klicni center in svojo spletno stran www.elektro-maribor.si.

Gospod Lutar je s svojim delom pomembno prispeval k razvoju dejavnosti distribucije električne energije. Kot strokovnjak za elektrodistribucijo in kot direktor elektrodistribucijskega podjetja je ob koncu prejšnjega stoletja in na pragu novega zaradi svojega uspešnega delovanja gotovo ena najbolj izrazitih, vidnih in odgovornih osebnosti na področju distribucije električne energije v severovzhodni Sloveniji. Leta 1996 je podal pobudo za ustanovitev gospodarskega interesnega združenja distribucije električne energije v Sloveniji in postal tudi prvi predsednik združenja, ki še danes uspešno deluje in usklajuje ter zastopa interese petih podjetij za distribucijo električne energije.

Kot član in dolgoletni predsednik Elektrotehniškega društva Maribor je pomagal pri razvoju inženirskega znanja na področju elektrotehnike, sodeloval pri organizaciji vseslovenskega strokovnega posvetovanja v Radencih, imenovanega Kotnikovi dnevi. Aktiven je bil tudi v Elektrotehniški zvezi Slovenije in v Zvezi inženirskih društev v Mariboru.

Z veseljem je prenašal svoje široko strokovno znanje in delil svoje bogate izkušnje. Zaradi svojega vedrega značaja je zlahka navezoval stike, z veliko naklonjenostjo in spoštovanjem je bil dobrodošel v vsaki družbi. Imel je veliko srce in občutek za človeka v stiski. Sodeloval je pri ustanovitvi prvega Lions kluba v Mariboru, enega prvih v Sloveniji, in bil med najbolj aktivnimi in prizadevnimi člani tudi pri organizaciji dobrodelnih dogodkov in zbiranju prispevkov za pomoč ljudem v stiski.

Na listi stranke Slovenski krščanski demokrati (SKD) je bil izvoljen v mestni svet Mestne občine Maribor. Podprl je osvetlitev cerkvice sv. Barbare na Kalvariji ter s krajevnim odborom SKD v Košakih postavitev in osvetlitev znamenja na Stolnem vrhu v počastitev slovenske osamosvojitve.

Čas mineva, spomin ostane. Zaradi osebnosti in dejavnosti. Gospod Lutar nam bo ostal v spominu kot pomemben in odgovoren strokovnjak, zavzet in uspešen direktor družbe Elektro Maribor in aktivni član društev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta