V spomin: Tone Neuvirt (1936-2021)

Marjan Toš
08.06.2021 19:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Neuvirt Foto: JSKD
Jskd

Poslovil se legendarni glasbenik, skladatelj, dirigent in učitelj Tone Neuvirt iz Pesnice pri Mariboru. Bil je častni občan občine Pesnica in prejemnik Gallusove listine Sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije za dolgoletno in nadvse prepoznavno glasbeno udejstvovanje. Tone je slovel kot plodovit skladatelj, izvrsten pozavnist, uspešen dirigent in učitelj številnega glasbenega podmladka. Rodil se je 9. januarja 1936 očetu Vincencu in materi Elizabeti v Nebovi pri Malečniku. Srečno otroštvo je preživljal v družbi sestre in sedmih bratov. Že kot desetleten fant se je Tone pridružil očetovi godbi, ki je bila znana daleč naokoli. Neuvirtova glasba, ki jo je poosebljal oče Vincenc, je veljala za izredno kakovostno, prepoznavno in med ljudmi priljubljeno. Po smrti očeta Vincenca je Tone leta 1967 prevzel vodenje te skupine. Godba in Tone sta postala nerazdružljiva, saj je Tone očetu ob zadnjem slovesu obljubil, da bo nadaljeval vodenje godbe in spoštljivo negoval družinsko glasbeno tradicijo. Leta 1959 se je poročil z Ano Cvetko in ustvarila sta si topel dom v Pesnici pri Mariboru. V zakonu so se jima rodile tri hčerke, Renata, Danica in Petra. Šle so po očetovih stopinjah in postale ugledne glasbene strokovnjakinje in profesorice. Glasbeni dar so podedovali tudi trije vnuki, saj jih je dedek navdušil za glasbo. Tonetova virtuoznost, nadarjenost in smisel za komponiranje ter širok umetniški talent pa niso pustili sledi zgolj znotraj ožje družine, temveč tudi širše, saj se z glasbo poklicno in ljubiteljsko ukvarjajo tudi številni njegovi nečaki in njihovi otroci.

Tone je končal srednjo glasbeno šolo in nato strokovno glasbeno izpopolnjevanje nadaljeval med služenjem vojaškega roka v Banjaluki, kjer je bil tri leta pozavnist v vojaški godbi. Leta 1969 se je kot pozavnist zaposlil v orkestru SNG Maribor in v njem igral do upokojitve. Prve velike uspehe je dosegel že s trinajstletnim vodenjem mariborske Gasilske godbe, s katero je gostoval tudi v Švici, Avstriji in Nemčiji. Osemindvajset let je bil član znamenitega ansambla Vitek, krajši čas pa je sodeloval tudi z Viničarji, Klanom in skupino Spomin. Največ avtorskih skladb je posnel s svojim sekstetom in pevcem Rudijem Šantlom. Vodil je tudi pihalni orkester Paloma iz Ceršaka in igral z brati pri Neuvirtovi godbi. Leta 1987 je ustanovil Malo pihalno godbo Neuvirtovi Štajerci Pesnica in takoj je postala prepoznavna širom po Slovenskih goricah in po vsej Štajerski. Še posebno je zaznamovala glasbeno-kulturni utrip občine Pesnica, saj je nastopala na vseh prireditvah in dogodkih. Leta 1996 se je skupina preimenovala v Občinsko godbo Neuvirtovi Štajerci. Za predano kulturno delovanje in za promocijo je Tone Neuvirt prejel naziv častnega občana občine Pesnica, skupina Neuvirtovi Štajerci pa je prejela občinski zlati grb.

Tone je nesebično pomagal številnim gasilskim in drugim društvom, za kar se mu je v poslovilnem nagovoru na pokopališču na Gorci pri Malečniku v imenu Prostovoljnega gasilskega društva Pernica posebej zahvalil Venčeslav Senekovič. Izpostavil je dolgoletno Tonetovo kreativno in zavzeto delo v lokalnem okolju ter njegov prispevek k razvoju kulture in glasbene umetnosti v občini Pesnica. Nadvse hvaležni so mu tudi gasilci iz Malečnika, saj jim je bil Tone vedno na voljo pomagati in glasbeno obogatiti njihove dogodke. Za Tonetom Neuvirtom ostajajo izjemno bogat skladateljski opus in mnoge nepozabne melodije, s katerimi se je trajno zapisal v slovensko glasbeno in kulturno zgodovino. Napisal je več kot 370 avtorskih skladb in aranžmajev za trobila ter več kot 130 glasbenih priredb drugih avtorjev, pa tudi preko 100 skladb za vokalno-zborovsko izvajanje. Tisti, ki smo ga poznali, se ga spominjamo kot predanega glasbenika in dirigenta, ki ja na odrih izžareval neverjetno pozitivno energijo in zanos, s katerim se je zapisal v javni in zgodovinski spomin. Bil je zelo ustvarjalen glasbenik, izjemno prijazen sogovornik, nasmejan in dobre volje, kot se za glasbenika spodobi. A zmeraj dostojanstven in časten mož, kakršen nam bo za vedno ostal v lepem spominu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta