V štirih urah so prekolesarili okoli Pohorja

Jana Juvan Jana Juvan
15.06.2024 16:38

Danes je okoli Pohorja potekal 45. kolesarski maraton, ki se poklanja Pohorskemu bataljonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Po centru Maribora je danes znova mrgolelo kolesarjev. Okoli 650 rekreativnih športnikov se je namreč znova pognalo po tej priljubljeni kolesarski progi okoli Pohorja. S soncem obsijanega Trga svobode so štartali vsi, nato pa se razdelili po štirih različnih trasah, ki so bile dolge 30, 50, 72 in 147 kilometrov. Zadnja je tekla vse mimo Slovenske Bistrice in Slovenskih Konjic, čez Slovenj Gradec do Dravograda in nazaj mimo Bresternice do Kodžaka. 

Prevozili so jo v približno štirih urah, pove član skupine kolesarjev, ki so se držali skupaj. Ni šlo za rezultat, pravi Matjaž Hribljan, sicer znan kolesarski vloger. "Prvič sem bil na tej trasi, res je zanimiva. Na drugih tovrstnih maratonih je malo manj ravnine," je ocenil Hribljan, ki je držal tempo naključni skupini, ki se je zbrala okoli njega. Kaj ga je prineslo pod Pohorje? "Opazil sem, da še nihče ni posnel te trase. Zanimala pa me je tudi sama organizacija. Tukaj bi se dalo par zadev popraviti, to sem jim tudi povedal. Malo zmede je bilo, ker sta dve trasi štartali hkrati in se je malo zamešalo. Sicer pa je bilo top!" je povedal.

Matjaž Hribljan je držal tempo
Andrej Petelinšek

Najboljši čas te trase je sicer dosegel Janez Lojen, ki je 147 kilometrsko pot prekolesaril v 4 urah in dveh minutah. Drugo najdaljšo, 72-kilometrsko traso je prvi zaključil Ivo Smrekar s časom ene ure in 49 minut. Na 50-kilometrski je najboljši čas dosegel Sandi Ačko, ki je na cilj prispel po eni uri in 28 minutah. Na 30-kilometrski trasi pa je slavila Sonja David s časom ene ure in štirih minut. 

Z maratonom mesto oživi

Predsednica Kolesarskega društva Branik, ki je organiziral maraton, Mateja Stevanović, je bila z dogodkom zelo zadovoljna. "Všeč mi je, da z maratonom oživi tudi mesto," nam je dejala. Po 16. uri, ko so vsi kolesarji že srečno prispeli v cilj, so številni napolnili tudi lokale v središču mesta. 

Poleg Mateje Stevanović je za dogodek skrbelo okoli 50 prostovoljcev
Tadej Regent
Cilj in štart pri Kodžaku
Tadej Regent

Za izvedbo dogodka je ob Mateji Stevanović skrbelo še okoli 50 prostovoljcev. Da njihov namen ni dobiček, ampak spodbujanje kolesarjenja in uživanje v njem, je poudarila. Za varnost kolesarjev so skrbeli redarji, policisti in gasilci. Prostovoljci pa so skrbeli tudi za okrepčila športnikov, ki so na štirih točkah lahko poleg pijače za energijo pojedli tudi kakšno banano in energijsko tablico. 

Tudi v cilju so poskrbeli za malico in pijačo, vsak je za prekolesarjeno pot prejel medaljo. "Šli smo na 72-ko. Že lani sem hotela, pa mi ni uspelo. Dobro je organizirano. Všeč mi je, ker ni tako tekmovalno, poskrbljeno je tudi za varnost," nam v cilju pove Andreja Colner iz Novega mesta, ki je kolesarski izlet združila z obiskom hčerke, ki tukaj študira.

Med kolesarsko malico - pravijo, da so bile testenine v mesni omaki kot nalašč za po rekreaciji - smo na kratko zmotili skupino bankirjev (zdaj še) Nove KBM, ki jim je kotizacijo pokrila firma. "Lepa gesta. Nam, ki cele dneve presedimo, paše, da se tudi malo razmigamo," pravijo Gvido, Luka, Aleš, Igor in Uroš. Povejo, da so vozili povprečno 30 kilometrov na uro in 72-kilometrov premagali po dveh urah in 22 minutah.  

Tadej Regent

"To je bil moj prvi maraton okoli Pohorja. Zelo lepo je bilo," nam pove 15-letni Lev Aliamovskii iz Rusije, ki živi v Miklavžu in se sicer rad udeležuje tudi tekaških maratonov. Z mamo Eleno, ki je pot okoli Pohorja prekolesarila že lani, sta prevozila 72 kilometrov, v cilju sta čakala še očeta, ki se je že tretjič zapovrstjo podal na najdaljšo traso. "V Rusiji bi to bilo nevarno tudi zaradi slabših cest," se zasmeji Elena Aliamovskaia in pove, da jo je sin za petnajst minut prehitel v cilju. 

Drama koroške ekipe

"Dramatično je bilo! Že kmalu po štartu smo imeli nezgodo, ampak je s takim pogumom, zanosom in elanom nadaljeval! Jaz ne bi mogla, on pa je," pripoveduje Mojca Lotrič in pokaže na najmlajšega člana njihove koroške odprave, 10-letnega nečaka Žana, ki je herojsko prevozil 30-kilometrov. Da so to bojne rane, s katerimi se bo lahko pohvalil v šoli, sklene ekipa, ki napoveduje, da se drugo leto vrnejo, če bo le zdravje dopuščalo. Upajo pa, da bodo prihodnje leto organizatorji postavili tudi kakšne table, ki bi udeležencem kazale pravo pot, saj so se na par mestih skoraj izgubili. 

Tadej Regent

Pohorski maraton, najstarejši rekreativni dogodek v Sloveniji, letos je potekal že 45., tradicionalno združi tudi različne generacije. Najstarejši udeleženec je bil rojen leta 1938, najmlajši pa leta 2017. Oba sta premagala 30-kilometrsko traso. Maraton je sicer tudi poklon žrtvam Pohorskega bataljona, prvega je ustanovil Lojze Fajdiga in ga tudi poimenoval Pohorski bataljon, skozi leta so ga preimenovali v Maraton okoli Pohorja, kot je uradno ime še danes. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta