Več prostora za zbiranje odpadkov v občini Rače - Fram

Barbara Bradač
10.11.2021 17:55

Nov, precej večji zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov v Račah odprl vrata. Prijaznejši za občane, boljša dostopnost, večji zabojniki ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zbirni center je ob gramoznici SCT na Cesti talcev v Račah. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Po pol leta zaprtja so danes v Račah odprli večji in sodobnejši zbirni center, kamor lahko občani pripeljejo ločeno zbrane odpadke. Investicija je stala skoraj 405 tisoč evrov in jo je v celoti plačala Občina Rače - Fram.

Skupna površina nadgrajenega centra se je z 800 kvadratnih metrov povečala na približno 2700. "Pred leti smo bili med prvimi, ki smo na tem področju zgradili zbirni center, zato ni bil več med najsodobnejšimi. Od takrat se je število občanov povečalo, na žalost pa se povečuje tudi količina odloženih odpadkov, zato je bila nadgradnja nujna," je povedal župan občine Branko Ledinek.

Igor Napast

Urejene klančine za lažje odlaganje

Na lokaciji starega zbirnega centra je podjetje Mata TiM maja začelo dela in nadgradilo obstoječi zbirni center s pokrito nadstrešnico na dvignjenem platoju za lažje odlaganje odpadkov, uredili so klančine, da odpadkov ne bo več treba dvigovati, pač pa jih bo do kesona mogoče povleči ali pripeljati. Uredili so večji odprti plato za odlaganje kosovnih odpadkov in poskrbeli za interno notranjo prometno komunalno infrastrukturo in krožno cestno povezavo. Zeleni obrez bo še vedno mogoče odložiti na odlagališču ob gramoznici Gokop. Še naprej občina občanom omogoča brezplačno odlaganje salonitnih plošč v zbirnem centru. "Predvidevam, da bi se polovica teh plošč odložila nekje v naravi, zato naša občina to še naprej financira," pojasnjuje župan. V zbirni center lahko od včeraj občani ponovno pripeljejo odpadke iz gospodinjstev - od papirja in kartona, plastike, različne embalaže, kovine, lesa, stekla, oblačil in tekstila, sestavljene in mešane embalaže, jedilnega olja in maščob, nevarnih odpadkov in njihove embalaže, kosovnih odpadkov, odpadne električne in elektronske opreme do izrabljenih gum.

Nadgrajeni zbirni center odpadkov so odprli včeraj. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Nadzor nad odlaganjem bo strožji

Center je v soupravljanju občinskega režijskega obrata in Komunale Slovenska Bistrica, ki ga bo sčasoma v celoti prevzela v upravljanje. "Mi izvajamo nadzor nad pravilnim ločevanjem, opravljamo nadzorno vhodno kontrolo in vse odpadke prepeljemo v naš regijski center. Režijski obrat pomaga občanom pri sortiranju in jih usmerja do pravih zabojnikov," pojasnjuje direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimiljan Tramšek.

Igor Napast

Lani so iz Zbirnega centra v Račah odpeljali 548 ton različnih odpadkov. Direktor pravi, da se obseg zbranih odpadkov povečuje za petino, spreminja se tudi struktura odpadkov. "Rasteta predvsem embalaža in papir, kar je posledica spletnih nakupov. Očitno smo kot družba precej potrošniško naravnani. Raste tudi odpadno steklo in, zanimivo, beležimo 30-odstotno rast kosovnih odpadkov, kot so blazine, pohištvo, jogiji ... Opažamo tudi več odvrženih televizorjev, monitorjev, pralnih strojev, hladilnikov, ki so po letih še dokaj novi, a jim je potekel garancijski rok, popravilo pa je dražje kot nakup novega." Oba, župan in direktor, pozivata občane k ustreznemu ločevanju odpadkov. "Če jih na izvoru ne ločimo ustrezno, morajo naše službe ročno prebirati odpadke. Zavedati se moramo, da je odpadkov toliko različnih vrst, kot kupimo različnih proizvodov v trgovini," razloži Tramšek.

S trikratnim povečanjem zbirnega centra direktor ne predvideva, da se bodo za toliko povečale količine, pač pa je dostopnejši za uporabnike. Zabojniki so bolj narazen, nadzor je večji, hkrati bo lahko v zbirnem centru do deset avtomobilov. Trenutno velja zimski delovni čas, center je odprt ob sredah od 8. do 13. ure in ob sobotah od 9. do 14. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta