Vedno manj praznih lokalov v Mariboru: Zasedenost občinskih prostorov 95-odstotna

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.07.2020 02:00

Z vodjem urada za gospodarske dejavnosti Mestne občine Maribor Gorazdom Škrabarjem o strategiji ravnanja z občinskimi nepremičninami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na seznamu sektorja za upravljanje s poslovnimi prostori, ki je pod okriljem urada za gospodarske dejavnosti Mestne občine Maribor (MOM), je 300 prostorov oziroma nepremičnin. A to je zgolj en segment nepremičnin, ki jih ima v lasti MOM. Del jih upravlja sekretariat oziroma materialno-tehnična služba, nekaj nepremičnin ima urad za kulturo pa urad za šport ... Vodja urada za gospodarske dejavnosti Gorazd Škrabar zato meni, da bi bilo smiselno vse nepremičnine v lasti občine prenesti pod okrilje ene organizacijske enote v mestni upravi. "Moj pogled, in mislim, da tudi pogled vodstva občine, je, da je treba z nepremičninami upravljati celostno. Potem se tudi lažje odloča, kaj s katero in za kakšne vsebine jo nameniti," pojasnjuje.

Gorazd Škrabar
Sašo Bizjak

Kratkoročni najemi zaželeni

Za zdaj torej pod okrilje urada za gospodarske dejavnosti sodijo zlasti poslovni prostori. Na račun najemnin se v občinski proračun mesečno steče 116 tisoč evrov. Vodja urada je zadovoljen, da je zasedenost prostorov kar 95-odstotna, ponekod povpraševanje presega ponudbo: "To je gotovo pozitiven rezultat. Če smo še dobrih pet let nazaj v mestu videvali prazne lokale, sedaj ni več tako."

Uspešen razpis za sofinanciranje obnove fasad

Kot enega od načinov, kako povišati vrednost nepremičnin in doseči višjo ceno za oddajo v najem, ne nazadnje pa tudi olepšati mesto, navaja sofinanciranje obnove fasad oziroma nepremične kulturne dediščine v mestnem jedru. Škrabar izpostavlja, da je bil odziv na razpis izpred nekaj mesecev zelo dober. Ocenjuje, da tudi zato, ker so se že pred njegovo objavo pogovarjali z upravniki, lastniki in solastniki, da bi preverili interes. Prejeli so 26 prijav, od katerih jih je komisija za sofinanciranje izbrala dvanajst. Gre za starejše stavbe, zlasti v mestnem jedru oziroma na Koroški cesti, v Orožnovi, Poštni in tudi posamezne v Maistrovi, Prešernovi, Aškerčevi ...

Na seznamu za sofinanciranje obnove fasad jih je tudi nekaj s Koroške ceste.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta