Vendarle že premiki pri zaposlovanju starejših

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.04.2019 17:08

Lani se je iz evidence brezposelnih na mariborskem zavodu za zaposlovanje odjavilo 8912 oseb zaradi zaposlitve, petina je bila starejših od 50 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starejši delavci, tako kot mariborski čevljar Mirko Cimerlajt, imajo specifična znanja, ki jih bomo izgubili, če jih ne bodo pravočasno prenesli na mlado generacijo. 
Igor Napast

Srečati abrahama v zasebnem življenju danes ne pomeni posebne prelomnice, drugače pa je na poklicnem področju, kjer za delodajalce ljudje po tej starosti praviloma veljajo za 'stare' - pa čeprav imajo do upokojitve še 15 let. To je še posebej velik problem za tiste, ki na novo iščejo zaposlitev: petdeset let je nekakšna nevidna meja, ki pogosto pretehta pri odločitvi, katerega od kandidatov za zaposlitev bo delodajalec izbral - in praviloma se odloči za mlajšega. Po 55. letu starosti postaja ta nevidna meja iz leta v leto še bolj občutna.

Med zaposlenimi petina starejših

Na zavodu za zaposlovanje zadnja leta načrtno spodbujajo zaposlovanje starejših z ukrepi aktivne politike zaposlovanja (APZ). "Slovenija je bila v preteklosti na repu EU glede zaposlenosti starejših od 55 let, vendar se počasi situacija izboljšuje, tudi s pomočjo ukrepov APZ. Delodajalci vse bolj prepoznavajo kompetence in znanja, ki jih imajo starejši, in dobri delodajalci te ljudi motivirajo, da ostanejo na delovnem mestu kot mentorji mlajšim - tudi ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Gre za majhne premike, vendar jih opažamo, pa tudi podatki kažejo tako," pravi Mirjana Zgaga, svetovalka generalnega direktorja Zavoda RS za zaposlovanje.
Na mariborski območni službi zavoda je bilo konec marca med brezposelnimi 37 odstotkov starejših od 50 let, kar je nekoliko manj, kot je bilo povprečje v državi (40 odstotkov). "Zagotovo k temu prispevajo številni projekti, ki smo jih peljali v preteklosti za starejše - denimo Prizma 50+ ter nenehno povezovanje z delodajalci in partnerji iz lokalnega okolja, kjer poudarjamo, da je kapital v starejših delavcih, ki imajo specifična znanja, ki jih bomo izgubili, če jih ne bodo pravočasno prenesli na mlado generacijo," je prepričana Mirjana Zgaga.

Profimedia

Z ukrepi APZ do zaposlitve

Četudi so ta čas velike potrebe po delavcih, je po drugi strani na trgu delovne sile veliko strukturno neskladje - med brezposelnimi na zavodu za zaposlovanje pogosto ni primernih kandidatov za razpisana prosta delovna mesta.
"Delodajalci iščejo predvsem osebe, ki razpolagajo z znanjem in kompetencami za konkretno delo ter so motivirane za zaposlitev. Če pa takšnih kandidatov ni na razpolago, se odločajo za kandidate, ki so motivirani za zaposlitev in so pripravljeni na dodatno usposabljanje, izobraževanje ter učenje na konkretnem delovnem mestu. V kolikor starejša oseba razpolaga z ustreznimi znanji, starost ni ovira za njeno zaposlitev, posebej še v primerih, ko delodajalci lahko pridobijo tudi subvencijo," pravi Mirjana Zgaga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta