Veslaška regata tokrat v znamenju "bojev" med Štajerci, Ljubljančani in Primorci

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.08.2020 21:00

V oviru Festivala Lent je bila danes na Dravi 26. študentska veslaška regata osmercev, letos žal brez mednarodne udeležbe, zato pa s častnim gostom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veslaška regata je spomnila na potencial Drave za rekreacijske dejavnosti.
Andrej Petelinšek

V okviru Festivala Lent je popoldne obiskovalce na dravsko nabrežje privabila tudi študentska veslaška regata, ki jo je že 26. organiziralo Študentsko veslaško društvo. V soorganizaciji z družbo Aquasystems, ki upravlja mariborsko Centralno čistilno napravo in je tako med najbolj odgovornimi za kakovost dravske vode, so jo letos poimenovali Mednarodna veslaška regata osmercev zDravo jutri, Maribor 2020, ogledal pa si jo je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Nova pravila in načini druženja

Predsednik je v uvodnem nagovoru spomnil, da bomo v podobnih razmerah kot sedaj morda preživeli še dve ali celo tri leta, zato bomo morali inovativno, drzno in ob spoštovanju omejitev iskati nove poti za druženje in tekmovanje, rekreativno in profesionalno. "Da se je organizator odločil kljub zapovedanim omejitvam in okrnjeni zasedbi izpeljati regato, kaže vztrajnost in željo po tradiciji, ki nam vsem vzbuja veliko upanje. Vsem, ki se trudijo organizirati prireditve, s katerimi ljudi povezujejo v skupnost, moramo izreči občudovanje in hvaležnost."
Povezovanje je bilo tudi osrednja misel nagovora mariborskega župana Aleksandra Saše Arsenoviča. Predstavil je svojo vizijo oblikovanja prostora ob Dravi z novimi mostovi, ki bodo povezali levi in desni breg Drave. "Z mostom z desnega brega na Mariborski otok in potjo preko jezu v Melju bomo zgradili ogrlico okoli Maribora, ki bo imela številne vsebinske bisere, da bomo zaživeli v življenjskem prostoru Drave. Vzor za to sta festival Lent in vsakoletna veslašaka regata," se je župan zahvalil organizatorjem dogodka.
V imenu soorganizatorja, podjetja Aquasystems, je direktor mag. Leon Lozar poudaril dvojni pomen Drave za Maribor: s svojim porečjem prebivalcem zagotavlja pitno vodo, obenem pa je zanimiva tudi za dejavnosti v prostem času, ob katerih se lahko sprostijo in poskrbijo za svoje zdravje. "Zato s fundacijo zDravoJutri ponosno podpiramo športni dogodek s tako dolgo in bogato tradicijo in tako prispevamo k njeni ohranitvi in krepitvi."
Ambasador dogodka, nekdanji veslač Iztok Čop, nekoč tudi sam udeleženec mariborske regate in eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov, je izpostavil dve prednosti veslanja: "Veslanje krepi zdravje in je hkrati zavezano ohranjanju čiste pitne vode. Zato pozivam politike in odločevalce, da si tudi pri pogosto zelo mamljivih marketinških pobudah najprej prizadevajo za ohranjanje narave in s tem za ohranjanje zdravja prebivalcev."

Namesto mednarodne regate medregijska

Z vzklikom "Pozor, zdaj!" in odločnim spustom zastavice je nato predsednik Pahor naznanil začetek prve kvalifikacijske tekme od Studenške brvi do mariborskih Benetk pri Sodnem stolpu. Študentsko veslaško društvo Maribor, dolgoletni organizator veslaške regate osmercev, je sodelovalo z dvema ekipama, pomerili pa so se z moštvi Veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor, Veslaškega kluba Ljubljanica in Veslaškega kluba Izola. "Žal letos regata zaradi koronavirusa ni mednarodna kot v preteklosti, udeležbo so morali odpovedati naši kolegi iz Hrvaške, Francije in Italije," je povedal Žiga Voršič, predsednik Študentskega veslaškega društva. Namesto mednarodnega je zato srečanje nosilo medregijski značaj, najbolj napeti pa so bili prav dvoboji med štajerskimi ekipami, domačini na Dravi. Na levem bregu Drave so dvoboje spremljali navijači vseh ekip, druženje mladih in starejših navdušencev nad veslaškim športom (ob Iztoku Čopu smo videli tudi večkratnega svetovnega prvaka v raftanju Milana Lovrenčiča) pa se je nadaljevalo tudi po tem, ko so se vesla že posušila.
In čeprav sta več kot rezultati štela druženje in promocija veslaškega športa, so sodniki vestno merili čas in beležili izide medsebojnih dvobojev ter napredovanje ekip. Na koncu se je na prvo mesto uvrstila ekipa VK Dravske elektrarne s časom 57:50 s celim čolnom prednosti pred prvo ekipo Študentskega veslaškega društva in tretjeuvrščenimi Ljubljančani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta