(VIDEO) Božična pravljica! Zunaj je McDonaldsova reklama in Maribor je v njej videti spektakularno

Denis Živčec Denis Živčec
17.11.2021 09:20

Zdi se, da je ustvarjalcem - če odmislimo hitro hrano - uspelo poudariti vso udobno starodobno lepoto štajerske prestolnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če odmislimo pomfri, človek ob ogledu novega oglasa za McDonald's dobi kurjo polt. Zlasti če je Mariborčan. Čeprav vse skupaj traja le minuto in sedem sekund, je štajerska prestolnica pravkar dobila eno svojo najbolj udarnih doz mednarodne pozornosti, na sila nepričakovan in nenavaden način. Kar je konec oktobra nastajalo na Glavnem trgu in okoliških ulicah, je zdaj dočakalo premiero na Youtubu, kmalu tudi na malih ekranih.

Če je Maribor mesto, ki se mu je v preteklosti pripisovalo, da nikakor ne zna ustvariti pravega adventnega vzdušja, se v novi reklami pokaže kot božična prestolnica Evrope, primerljiva z Nürnbergom in Salzburgom. Filmska čarovnija je izjemna. 

Zgodba o "čarobnem krompirčku" se začne z deklico, ki med vožnjo po mestu na zadnjem sedežu avtomobila grizlja pomfri, z vsakim grižljajem pa se okoli nje razplamteva božično vzdušje. Opazuje mimoidoče s kupi daril pred mariborskim Narodnim domom, pa smrečice in lučke ob Frančiškanski cerkvi. Z avtom nato prečka Glavni most in s krompirčkom prižiga luči na njem. Ob prihodu na Glavni trg jo pričaka povsem drug svet, prava božična eksplozija. Ob pisanem vrtiljaku, ki je oktobra postal priljubljena instagramovska kulisa za fotografiranje mimoidočih, vidimo tudi vrtiljak v obliki praterskega panoramskega kolesa, pa živahen praznični sejem, na tisoče toplo žarečih luči, smrečic in okraskov. Čarobno popotovanje skozi Maribor se sklene z vožnjo po Koroški cesti in mislijo: Verjemi v čarovnijo. Jasno, da je veliko mero slednje dodala sodobna tehnologija, a ustvarjalcem oglasa, posnetega za nemški, avstrijski in švicarski trg, je resnično uspelo poudariti vso udobno starodobno lepoto Maribora. Nehote so promotorji hitre prehrane tako sprožili misel o adventnem potencialu, ki ga stoletja staro mesto nosi v sebi. 

Sašo Bizjak

Zaradi snemanja oglasa so začasno zaprli Glavni most in nekaj bližnjih ulic, mariborska občina pa je za to zaračunala 1600 evrov. Dvodnevno snemanje je izvedlo ljubljansko podjetje Bas Production. "Zakulisje" je v času snemanja bilo na Trgu Leona Štuklja, kjer so bile garderobe, prostor za katering in snemalno opremo. 

Sašo Bizjak

Skladba, ki jo v reklami slišite, se imenuje I Follow, poje jo Loi. Igralci v reklami so Slovenci. Ker se bliža čarobni december, bo Maribor že čez nekaj dni pokazal tudi svojo resnično praznično podobo. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta