(VIDEO in FOTO) Maturantska četvorka v Mariboru: Na ulicah spet mladostna energija in ples

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.05.2024 13:00

Tudi letošnja generacija maturantov se je množično zavrtela na Straussovo melodijo in nadaljevala 20 letno tradicijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vreme je zdržalo in v Mariboru je lahko zaplesalo okoli tisoč maturantov.
Sašo Bizjak

Maturantje so tudi letos zaključek svojega srednješolskega izobraževanja obeležili s plesanjem četvorke. V Mariboru se je na Trgu Leona Štuklja zbralo okoli tisoč dijakov, pozdravil jih je podžupan Samo Peter Medved.

Na Straussovo melodijo so se zavrteli točno opoldne, ob njih pa istočasno tudi maturanti v še 16 mestih v Sloveniji in 26 mestih v Srbiji, Severni Makedoniji, Črni Gori in na Slovaškem. Po ocenah organizatorjev dogodka, ki poteka pod okriljem Plesne zveze Slovenije, je letos sodelovalo med 20 in 25 tisoč maturantov.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Tokratna prireditev je potekala že dvajsetič, odpadla je le dvakrat med epidemijo koronavirusa. Prvič so dijaki na ulicah sedmih mest plesali leta 2002, od 2005 sodelujejo tudi mesta v tujini. Guinnessov rekord v množičnem plesanju četvorke so postavili v letih 2009, 2010 in 2011. Leta 2011 so uradno našteli dobrih 33.000 udeležencev, v zadnjih letih pa rekordnih številk več ne lovijo. "Zdaj gre za to, da mladi sočasno stopijo v korak in sodelujejo, ne glede na versko ali politično pripadnost," pravi Rudi Kocbek, vodja Plesne šole Pingi in glavni koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi za Plesno zvezo Slovenije.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Posebnost letošnjega leta, je, da je prireditev zaradi slovenskega šolskega koledarja prvič potekala v torek, namesto v petek. "Tujina je to nekako sprejela, čeprav ni bilo lahko, ker iz tega plesa ponekod naredijo vsesplošno prireditev za mlade, kar sredi tedna ni najbolj ustrezno," še navaja Kocbek.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta