(VIDEO in FOTO) Odvitje vžigalnikov uspelo, Maribor rešen, bomba iz druge svetovne vojne ni več nevarna

Protibombni strokovnjaki so potrebovali slabo uro, da so na gradbišču na Teznu najdeno bombo uspešno onesposobili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bomba na Teznu po uspešni in hitri nevtralizaciji.
Vesna Lovrec
"Antibombniki" s plenom po uspešni akciji.
Vesna Lovrec

Ob 12.18 se je oglasila sirena z znakom za splošno nevarnost, pirotehniki so se nato spustili v jamo k bombi. Imela je mehanska vžigalnika, po besedah Darka Zonjiča, poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, v dobrem stanju in na videz nepoškodovana. Prvi scenarij je bil odvijanje vžigalnikov in je uspel, ob 13.20 so že tulile sirene za konec nevarnosti. 

V jamo sta šla k bombi pirotehnika Jože Novak in Aljaž Leban. "Vse je potekalo normalno, ko sta vžigalnika popustila, sva ju samo še odvila do konca," je intervencijo povzel Novak. Z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ima že 30 let izkušenj, zato se je vprašanju, kakšni so občutki, ko se spušča v jamo k bombi, nasmehnil in bil odkrit, da ima več treme pred mikrofoni in kamerami kot pred bombo.

Jože Novak in Aljaž Leban sta mariborsko bombo onesposobila. Poslej bo v Pivki, na poligonu državne enote za varstvo pred NUS, služila učnim namenom. 
Andrej Petelinšek

Po Novakovih besedah je ključni del v intervenciji identifikacija NUS, kar se je opravilo že v torek. "Marko Karl je bil prvi pri bombi. To je trenutek, ki je najbolj nevaren, ko se še ne ve, kakšen vžigalnik ima," je pojasnil Novak. Bogate, dvajsetletne izkušnje z NUS ima tudi Leban, ki je bil v tem obdobju v Mariboru na odstranitvi skoraj vseh letalskih bomb. "Znova smo imeli srečo. Vžigalnika sta popustila, če ne bi, bi luknjo z bombo zakopali in izvedli detonacijo," je povedal o planu B in nadaljeval, da bodo onesposobljeno bombo prepeljali na poligon državne enote za varstvo pred NUS pri Pivki, kjer jo bodo uničili in to izkoristili za učno vajo. "Vsako tako bombo poizkusimo uničiti na način, ki bi ga lahko uporabili v realni situaciji, tudi v centru mesta. Verjetno bomo na tej bombi izvedli poizkus uničenja z rezanjem (kumulativnim trakom, op. p.)," je povedal Leban.

Na terenu je bilo skupno okoli 150 pripadnikov različnih služb, od tega osem strokovnjakov iz državne enote za odstranjevanje neekspodiranih ubojnih sredstev.    

Andrej Petelinšek

Pripadniki GB Maribor in enajstih gasilskih društev Javne gasilske zveze Mestne občine Maribor so dopoldne od vrat do vrat preverjali, ali so stanovanjski in poslovni objekti v coni 300 metrov od najdišča neeksplodiranega ubojnega sredstva iz druge svetovne vojne na Teznu v Mariboru prazni.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Na tem območju stanuje 169 prebivalcev, in da pristojne službe začnejo nevtralizacijo 250-kilogramske avio bombe iz 2. svetovne vojne, morajo biti objekti v bližini prazni. Začasno je nazadnje domove po podatkih civilne zaščite zapustilo 131 stanovalcev. Bombo so v torek odkrili delavci na gradbišču v Prevorškovi ulici.

V radiju 600 metrov je bila zapovedana omejitev gibanja, kar pomeni, da prebivalci svojih bivališč v času med sproženima sirenama za pričetek in konec nevarnosti niso smeli zapustiti. Zaprte so bile tudi ceste.

Priprave na začasno zaprtje prometa. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta