(FOTO) Na gradbišču v Mariboru odkrili bombo iz druge svetovne vojne

M.R.
12.01.2022 09:36

Včeraj popoldan so v Prevorškovi ulici v Mariboru med opravljanjem gradbenih del našli neeksplodirano 250 kilogramov težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Z mariborske policijske uprave so sporočili, da so policisti kraj najdbe zavarovali, danes pa bodo pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi​ sredstvi in civilne zaščite spet ogledali kraj najdbe in izvedli aktivnosti za nevtralizacijo ter odstranitev bombe. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Po potrebi bodo o svojih aktivnostih obvestili tudi javnost. 

Govorili smo z Darkom Zonjičem, poveljnikom državne enote za varstvo pred NUS. Pripadniki enote so že na terenu, na kraju poteka identifikacija zavezniške bombe. Kot je bilo slišati neuradno, bomba še ima vžigalnik, torej je še vedno funkcionalna in zaradi tega nevarna. 

Sašo Bizjak
Maribor - Tezno - Prevorškova ulica - 250 kg. bomba iz 2. svetovne vojne - policija - -
Sašo Bizjak

Z mariborske občine so ob najdbi bombe sporočili, da je bil lani jeseni sprejet odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju občine, ki med drugim ureja tudi

področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Ta predvideva tri stopnje ogroženosti. Na območjih, ki spadajo med visoko in srednjo stopnjo ogroženosti, je treba pred začetkom gradbenih in durgih zemeljskih del izvesti predhodno detekcijo zemljišča zaradi možnosti najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva (NUS).

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na območju mariborske mestne občine je bilo v obdobju med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, v katerih je bilo odvrženih skupno 15.795 bomb. Možnost najdbe NUS na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, je relativno visoka in s tem je povezana tudi večja možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije NUS. Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi NUS s strani pripadnikov državne enote za varstvo pred NUS, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Priprave in koordinacijski sestanki za nedeljsko intervencijo so v polnem teku. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta