(VIDEO in FOTO) Pustovanje v Mariboru: Pust hrust, širokih in nasmejanih ust, z muhami, čebelicami, klovni ...

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.02.2023 13:12

Brez ZPM Maribor, ki že vrsto let organizira pustovanje v mestu na pustni torek, bi bilo ta dan precej bolj pusto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pike nogavičke, gusarji, princeske, kavboji, muhe, čebelice, rožice, klovni, vojaki, tudi junaki iz virtualnih svetov, kot je avatar, pa kak knjižni junak in junakinja, kar nekaj je bilo Hermion, je le del nabora mask otrok, ki so prišli rajat na Trg svobode. Pustovanje na pustni torek v Maribor že vse od 1959 organizira Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, ki dopoldne otrokom, popoldne pa za vse generacije pripravi norčavo pustno rajanje. Letošnje pustovanje je sproščeno, z velikim odrom in množico ljudi.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

"Redko kdaj se zgodi, da zimske počitnice in pustovanje ne sovpadajo. Veseli smo, da je letos tako in da lahko vrtci in šole organizirano pridejo na pustovanje," je povedala zadovoljna Tadeja Dobaj iz ZPM Maribor ob pogledu na plešoče maske na trgu. Zbralo se jih je med 700 in 800, so povedali organizatorji, saj so se organizirane skupine iz vrtcev in šol na dogodek spletno prijavile. Otroke sta dopoldne zabavala Kapitan Glista in Enonogi Jack. 

Sašo Bizjak
Na mariborskih ulicah je v teh dneh znova kreativno in zabavno. 
Sašo Bizjak

"Jaz sem gobja vilinka," se je predstavila zgovorna 11-letna Mila. "Kostum sem sama izdelala. Mama ni nič pomagala. Najprej sem želela biti zmaj, potem sem malo pogledala po internetu še za ideje, sem videla gobo in sem izpeljala gobjo vilinko." Kavbojki sta bili Lenna in Eni. "Tri smo in želele smo biti nekaj skupinskega. Pa nekaj takšnega, kar ni vsak, da smo nekaj posebnega in drugačnega. In kavbojk ni veliko. Kostum lahko tudi doma sam narediš. Po omari pobrskaš in ne rabiš nič kupiti," sta povedali. Manjkala ni niti gejša in celo piflarka. "Drugače nisem piflarka, le za pusta sem se tako oblekla. Imam metuljčka, očala in naramnice," se je opisala Atina

Tradicionalno pustno rajanje na Trgu svobode v organizaciji ZPM bo na pustni torek. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Stroga pustna žirija je zelo natančno opazovala in si ogledala vse maske. Nekaj je bilo izvirnih mask, nekaj se jih čez leta ponavlja. "V otrocih je še vedno precej domišljije. Škoda je, da se maske v celoti kupijo v trgovini, zato smo navdušeni, ko sami kakšno masko ustvarijo," je povedala članica žirije Jasmina Granduč

Navdušile so skupinske maske. ​Pomlad na trg so kot rožice prinesli otroci iz skupine Sončki enote Lenka mariborskega vrtca Otona Župančiča so trdo delali nekaj dni. "Sami so jih izdelovali, me smo samo pomagale. Ves ta proces, od izdelave do tega danes tukaj, otrokom veliko pomeni. Marsikaj se naučijo, me pa jih vzpodbujamo," je povedala vzgojiteljica. Iz OŠ Malečnik so z avtobusom pribrenčale muhe. "Vse skupaj je bila za naše prvošolčke dogodivščina - od ideje do izvedbe. In tudi sama vožnja z mestnim avtobusom, saj so nekateri peljali prvič," je dodala učiteljica Urška Kukovec - pajkova mreža, v katero se ulovijo muhice. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Popoldne, z začetkom ob 15.3,0 pa bo z ABBA tribute band ABBA MIA pustovanje za vse generacije. Pustni sprevod s kuharjema na hoduljah na čelu bo potekal z Glavnega trga do Trga svobode, kjer bo pustno rajanje z disko glasbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta