(VIDEO) Redar oglobil župana Arsenoviča, nato moral na zagovor

Igor Selan Igor Selan
23.07.2019 17:49

Mariborski župan Saša Arsenovič je v kratkem prejel kar dve kazni za nepravilno parkiranje - pred občino za skuter in na Vojašniškem trgu za avtomobil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Medtem ko se mariborski župan Saša Arsenovič javno zavzema za več reda v mirujočem prometu v središču mesta in od redarjev zahteva večji angažma pri obravnavi prekrškarjev, je bil tudi sam ujet pri kršitvi cestnoprometnih predpisov. Kot nam je namreč sporočil občan, katerega ime hranimo v uredništvu in ki je bil priča dogodku, je župan minuli četrtek pred občino nepravilno parkiral svoj skuter, in sicer na pločniku pred glavnim vhodom v občinsko stavbo v Ulici heroja Staneta. Nepravilno parkirano vozilo je med nadzorom opazil eden od redarjev in ukrepal v skladu s pooblastili, na skuter je zaradi parkiranja na mestu, ki je rezervirano za vozila z dovolilnicami, nalepil obvestilo redarstva o prekršku.
{facebookpost}https://www.facebook.com/CasopisVecer/videos/2407602482897650/{/facebookpost}

Župan Saša Arsenovič za službene poti v mestu pogosto uporablja kar skuter, a ga očitno kdaj parkira tudi v nasprotju s predpisi. 
Sašo Bizjak

Redar na zagovoru ali na pojasnjevanju okoliščin?

A tu se zgodba ni končala. Redarja je namreč po naših informacijah poklical vodja redarjev Igor Rep in zahteval, da se vrne pred občino, tam pa so ga pričakali vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Ivan Kobal, pomočnica direktorja mestne uprave Mateja Cekić in župan Arsenovič. Slednji naj bi se bil pozanimal, "kaj lahko v tem primeru naredimo", Cekićeva pa naj bi bila dejala, da bo sama poslala ugovor na redarstvo, kjer naj bi nato zadevo uredili brez problema. Na županovo očitno nezadovoljstvo je redar vztrajal pri izrečeni kazni, saj je prekršek bil že storjen, umik kazni pa bi pomenil neenakopravno obravnavo župana v primerjavi z občani. Pri tem naj bi mu bil dejal tudi, da morajo javne osebe, tako tudi župan, biti občanom za vzor in da ne more zahtevati, da se občani držijo predpisov, če jih sam krši. Iz občine sicer odgovarjajo, da redar ni bil poklican na zagovor: "Šlo je za pojasnilo okoliščin redarju. 55. člen zakona o prekrških namreč določa, da ima kršitelj pravico podati pojasnilo o dejstvih in okoliščinah prekrška." Kot še sporočajo iz občine, je župan kazen že plačal. Ker je to storil v zakonskem roku, ga je stala "polovičko" zagrožene globe, torej 40 evrov.

Kazen tudi na Vojašniškem trgu

Smo pa na Arsenoviča naslovili tudi vprašanje, ali je v času, odkar je župan, plačal tudi kakšno drugo kazen za nepravilno parkiranje in kje. Odgovora nanj nismo dobili, smo pa neuradno izvedeli, da naj bi bil nedavno prejel tudi kazen zaradi nepravilnega parkiranja svojega avtomobila na Vojašniškem trgu. Da je stvar še bolj nenavadna, naj bi bil prav župan tisti, ki je zahteval, da zaradi številnih kršitev redarji na tem trgu nadzor izvajajo pogosteje. Tudi to kazen naj bi bil sicer Arsenovič poravnal v zakonskem roku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta