(VIDEO) Večerova osebnost Štajerske 2021: Znano je, koga so izbrali bralci Večera in koga komisija

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.12.2021 17:13

Izbor Večerova osebnost Štajerske 2021, s katerim vsako leto izpostavimo odlične dosežke, zgodbe posameznikov, ki vlivajo upanje in so zgled, da se tudi v teh težkih časih da presegati težave in napore z uspehi, je zaključen. Kaj so povedali nagrajenci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Primož Roglič Foto: Robert BALEN

Robert Balen

Bralci Večera ste med deseterico kandidatov za Večerovo osebnost Štajerske namenili največ glasov Zasavcu Primožu Rogliču, ki je tudi letos nizal uspeh za uspehom. "Nisem fant, ki bi glasno govoril in se bahal. V našem športu moraš na cesti pokazati, česa si sposoben, ne na televiziji. Mislim, da je ljudem všeč, da se ne predaš, ampak se boriš. Mislim, da jim s tem dajem to sporočilo in da to cenijo," meni zasavski orel, ki ga v teh dneh nismo mogli ujeti za pogovor, z moštvom Jumbo Visma je bil na kratkih pripravah v Španiji.

In nič se ne moti, prav zato je junak ljudskih src. "Neuničljiv je, izjemen. Vsak poraz ga naredi močnejšega. Kot feniks se vedno dvigne iz pepela," nam je pred dvema mesecema v Rogličevem Zagorju, kjer so mu po dolgem času in številnih uspehih pripravili sprejem, razlagal navijač Jure Belužič. Ob tem je navrgel še nekaj imen, ne le iz sveta športa, po katerih se gre zgledovati, tudi ambasadorjev Slovenije v svetu. 

Primož Roglič navdušuje torej ne več le s športno preobrazbo in z rezultati, ampak morda še bolj, kako se po vsakem padcu pobere in kakšno sporočilo s tem pošilja navijačem. Še pomnite, kaj je storil Primož Roglič, ko je doživel najbolj brutalen poraz, kar ga športnik oziroma kolesar lahko? Ko smo novinarji ob vznožju Planote lepih deklet morali povsem na novo spisati portret prvega slovenskega zmagovalca slovitega Tour de Francea, ker nihče niti pomislil ni, da bi se v zadnjem dnevu, ki se je zdel le še formalnost, lahko zasukalo drugače? Tadej Pogačar pa je v enem najbolj dramatičnih zaključkov največjega kolesarskega spektakla na svetu zrežiral senzacijo, o kateri bomo pripovedovali še vnukom.

A ni zavidal Malemu princu, kot so takrat poimenovali Pogačarja, in ni iskal izgovorov. Bil je povsem iskren. "Zelo sem razočaran, jokal sem in verjetno še bom. Zelo čustveno to doživljam, želel bi si, da bi bilo drugače, ampak ničesar ne morem spremeniti in moram iti naprej," je razlagal Zasavec. Vsi so ga poslušali, mu ploskali, ga občudovali, kdo ga je za poraz tudi pomiloval, najmanj ljudi pa mu je - verjelo. Ne moreš kar tako takšnega poraza sprejeti in iti naprej, preveč je boleč in tragičen, da se ti ne bi globoko zarezal v dušo in te spremljal ter oviral na nadaljnji športni poti. A Primož Roglič ni govoril na pamet, ni izbiral besed zgolj, da bi povedal nekaj "pravilnega", ampak je v resnici tako mislil. In to je potrdil - s prvo slovensko zmago na eni od petih največjih enodnevnih dirk, z drugo (ter letos tretjo) na Vuelti ...

Zaradi zlate kolajne na olimpijskih igrah v Tokiu, ki je spet prišla po bolečini, ko se je letos s Toura predčasno poslovil zaradi padca in poškodbe, so mu podarjali vse živo v teh žlahtnih odtenkih. On pa je razglasil, naj raje krožišče pred njimi v središču naselja prebarvajo v "barvo boja, bojevitosti", kakršnakoli že to je. S tem bi dobili še en odtenek ob rumenem, zlatem, rdečem in vseh drugih, ki simbolizirajo njegove največje uspehe in puščajo sledi na številnih objektih v Zasavju.

In kaj se je ob poslušanju Zdravljice na Daljnem vzhodu pletlo po glavi kolesarju, ki mu olimpijsko zlato najbrž pomeni več kot kateremukoli drugemu, ker navsezadnje je večji del svojega življenja posvetil drugemu športu, smučarskim skokom, kjer je ta trofeja morda še bolj čislana? "Po glavi ti gre predvsem vse odrekanje, skozi kaj vse si moral iti, da si tu. To mi je šlo po glavi že prej, med vožnjo. Končno mi je spet šlo dobro in mi je bilo v veliko veselje. Fino je bilo, ker me ni nič bolelo po nepotrebnem in sem končno nekaj dobil," je dejal kolesar, ki je s Pogačarjem in van Aertom sezono končal z najvišjim številom zmag (13). No, je pa s tem dal vedeti, da nimajo vse enake teže.

Primož Roglič bo torej svoje priznanje v izboru Večera še prejel. Kakor tudi lansko, ko je bil izbran za Večerovega športnika Štajerske 2020. Izbor, ki smo ga letos pri medijskih hiši Večer opravili že šesto leto zapored, namreč poteka vzporedno po dveh linijah. Po eni strani med deseterico kandidatov, ki smo jih izbrali v uredništvu, z glasovnicami odločate bralci, obenem pa posebna komisija v posameznih kategorijah izbere med tremi kandidati.

Večerov športnik Štajerske 2021 je nadebudni obetavni mladi mariborski odbojkar Rok Možič, ki se je z uspehi že prebil na mednarodno sceno. Njegov drugim dom je trenutno italijanska Verona. Kaj je povedal ob podelitvi naziva:

Kdo pa so bili člani komisije? Mikrobiologinja Maja Rupnik, vodja oddelka za mikrobiološke analize pri NLZOH, lani dobitnica naziva Večerova znanstvenica Štajerske 2020, nogometni trener in selektor Matjaž Kek, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun, dekan Doba Fakultete Rasto Ovin, nekdanja profesorica slovenščine, ambasadorka kulture Zora A. Jurič, predstojnik oddelka za psihologijo na mariborski filozofski fakulteti Bojan MusilKarmina Šilec, umetniška voditeljica, skladateljica, in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.

Za Večerovega znanstvenika Štajerske 2021 so izbrali predavatelja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko dr. Iztoka Krambergerja, vodjo projekta Trisat, v okviru katerega so lani v vesolje poslali prvi slovenski satelit, ki daje pozitivne rezultate, pripravljajo pa že nove. 

Gledališki režiser Sebastijan Horvat je prejemnik naziva Večerov kulturnik Štajerske, ki sicer Maribor živi bolj od daleč, a je s preteklimi odmevnimi projekti pustil svoj pečat tudi tukaj. Sicer pa je s svojimi aktualnimi predstavami dobitnik vseh pomembnih nagrad. 

Marjan Pipenbaher iz podjetij Ponting in Consulting Engineers je Večerov gospodarstvenik Štajerske 2021, ki pa se, četudi se investicijske vrednosti mostov vrtijo pri zneskih okoli 300 milijonov evrov (tudi zadnji Pelješki most) nima za velikega gospodarstvenika. Kaj je povedal ob prejemu naziva:

Večerov humanitarec Štajerske 2021 je neumorni predsednik društva Upornik Boris Krabonja, ki že peto leto (še prej pa v drugih društvih) opozarja na revščino v naši družbi in ljudem, ki se pehajo z revščino vrača vsaj minimum dostojanstva. Tako komentira izbor:

Tradicionalne prireditve s podelitvijo tudi letos zaradi razmer ni bilo. Verjamemo, da njihovo delo kmalu proslavimo tudi na ta način. Da je v teh časih izjemno pomembno pisati, "dati na svetlo" ljudi, ki so zgled, vlivajo optimizem in pozornost usmerjajo v dosežke, so si bili pri komentarjih o izboru enotni člani komisije.

Več o izboru in drugih kandidatih tudi na spletni strani vecer.com/osebnost-leta

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta