(VIDEO) Zlata lisica: Polni hoteli, veliko otrok in pomembni gostje

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.01.2019 19:33

Organizatorji pričakujejo 20.000 ljudi. Dogodek je ne samo športno, ampak tudi družabno odmeven

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizatorji pričakujejo, da bo na petkov veleslalom prišlo veliko gledalcev predvsem zaradi nastopa domačinke Ilke Štuhec.
Andrej Petelinšek

Zlata lisica je blagovna znamka mesta Maribor. Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop so jo leta 1964 organizirali prvič, leta 1970 pa se je na Mariborskem Pohorju prvič smučalo za svetovni pokal. "Zlata lisica je znamko Maribora z mestnim smučiščem zaradi svetovnega pokala prenesla v svet," pravi direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch​. Vse od začetkov tekmovanja prihajajo v mesto poleg športnikov tudi pomembni gostje, novinarji in smučarski navdušenci.
Odpoved Zlate lisice pomeni izgubo tudi za mariborske ponudnike prenočitev. To potrjujejo podatki, da bodo prihodnji konec tedna, ko bo tekma lisičk znova v domačem brlogu, hoteli polno zasedeni. Celo mesto z Zlato lisico zaživi, kar ima multiplikativen učinek, pravi Doris Urbančič Windisch. "Kapacitete smo preverili pri največjih ponudnikih," doda, "ti imajo stoodstotno zasedenost od četrtka do nedelje. To pomeni, da bo v hotelih pod Pohorjem in na Pohorju ter pri mestnih ponudnikih namestitev in drugih privatnih ponudnikih zasedenih okoli 5000 ležišč, kar pomeni od 10.000 do 15.000 prenočitev v treh dneh." Na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje ocenjujejo, da bodo gostje, nastanjeni pri večjih ponudnikih namestitev v Mariboru, prišli predvsem iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Srbije pa tudi iz Slovaške, Švedske, ZDA in Kanade.
{embed_youtube}https://youtu.be/uRAcooGr07w{/embed_youtube}

Dva VIP-prostora

​Po ocenah iz prejšnjih let, v času vikenda Zlate lisice, turist v Mariboru ali obiskovalec tekme svetovnega pokala tukaj porabi vsaj 30 evrov. "Ob tekmovanju živi celo mesto. Promet se poveča tudi trgovinam in gostinskim lokalom," pravi Urbančič Windischeva. Že res, da tuji turisti v času tekme tukaj tudi trošijo, toda mariborski gostinci drastičnega priliva zaradi Zlate lisice kljub temu ne beležijo. Le redki se denimo odločajo za posebno ponudbo v tem času. V Niagari bodo denimo v soboto, 2. februarja, pripravili Lisičkino Niagara by night zabavo.
Znano je, da bo osrednje dogajanje, povezano z Lisico, na dveh prizoriščih; v četrtek in petek popoldne bosta žreba startnih številk s koncertoma glasbenih skupin Šank rock (v četrtek) in Prismojeni profesorji bluesa (v petek) na Trgu Leona Štuklja. V petek in soboto bo od jutra do popoldneva družabno dogajanje najbolj pestro v ciljnem prostoru Zlate lisice in v tamkajšnjih VIP-prostorih.

Na Snežnem stadionu te dni intenzivno pripravljajo prizorišče za tekmi svetovnega pokala prihodnji teden.
Sašo Bizjak

V petek množičen obisk otrok in poslovnežev

Letošnje tekmovanje bo potekalo v petek in soboto, kar je novost. Organizatorji so se temu prilagodili. V petek pričakujejo pod Pohorjem vsaj 2000 otrok, ki se bodo tekmovanja udeležili v okviru športnega dne in navijali za slovenske smučarke. Generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar je pred dnevi dejal, da so se šole pozitivno odzvale vabilu. Podobne poteze se že vrsto let sicer poslužujejo v Planici, kjer je otrokom namenjen četrtkov kvalifikacijski dan.
V petek dopoldne bo ob robu Zlate lisice tudi priložnost za poslovne pogovore in srečanja, prihod pod Pohorje so tako napovedali tudi številni gospodarstveniki. V šotoru partnerjev Zlate lisice na Snežnem stadionu se bo z gospodarstveniki v petek zjutraj pogovarjal odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik. "Na okrogli mizi Šport in gospodarstvo z roko v roki bodo sodelovali pomembni ljudje iz sveta športa, gospodarstva in politike," nam je potrdil Gregor Lednik, direktor tržnega komuniciranja pri Zavarovalnici Sava. V Mariboru bodo debatirali minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, predsednik Gospodarske zveze Slovenije Boštjan Gorjup, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in predsednik uprave generalnega sponzorja Zlate lisice, Zavarovalnice Sava, David Kastelic. Prihod na Zlato lisico je zaradi obveznosti pred dnevi odpovedal predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je letošnji častni pokrovitelj tekmovanja. V pokroviteljstvu se sicer vsako leto izmenjujeta predsednik vlade in predsednik države. Slednji, Borut Pahor, je redni gost tekmovanja najboljših smučark tehničnih disciplin na svetu v Mariboru. Ali se bo tekmovanja udeležil tudi letos, nam v predsednikovem kabinetu še niso mogli potrditi, obisk je predviden in ga usklajujejo z drugimi obveznostmi predsednika Pahorja.

Pričakujejo več kot 300 novinarjev

Organizatorji in lokalni turistični delavci si veliko obetajo od medijske odmevnosti smučarskega tekmovanja, slika televizijskega prenosa s Snežnega stadiona bo šla po vsem svetu, najbolj množično pa smučanje spremljajo v alpskih državah. "V tem času je v Mariboru veliko domačih in tujih novinarjev. Ti ob športu dajejo veliko pozornost tudi mestu in Sloveniji, kar pomeni dodatno prepoznavnost," pravi Doris Urbančič Windisch. "Na Zlati lisici je vsako leto akreditiranih od 300 do 350 novinarjev, od tega 100 tujih," nam je potrdil Uroš Mencinger, vodja novinarskega središča Zlate lisice.
Organizatorji pričakujejo v dveh tekmovalnih dneh ob progi do 20.000 obiskovalcev, največ iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, nekaj tudi Slovakov. Na žrebu in koncertih v mestnem središču pričakujejo okoli 5000 ljudi. Na tekmi Zlate lisice je prijavljenih 130 tekmovalk iz 27 držav in 204 spremljevalci. "To so številke, ki govorijo o tem, da smo zanimivi," meni Srečko Vilar. Vstopnica za stojišče stane za odrasle 10 evrov, za otroke med 8. in 18. letom 5 evrov. Za cono VIP 10 je cena 100 evrov, miza za osem ljudi bo družbo stala 305 evrov, vstop v VIP-šotor pa 150 evrov na osebo.

Program.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta