Vinagova klet, največja klet v mestnem središču v Evropi, je na ogled še virtualno

BEB
06.08.2023 05:06

Sprejemna pisarna in trgovina Vinaga 1847, kjer je na ogled tudi multimedijska predstavitev kleti, je odprta vsak dan, tudi ob nedeljah popoldan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novomedijska predstavitev 
Klibla

V Društvu za sodobno umetnost X-OP so s KIBLA2LAB pripravili novo medijsko podobo Vinagove kleti, ki je na ogled v sprejemnih prostorih Vinaga 1847, na Trgu svobode 3. "Klasična vinska klet predstavlja unikatni biser kulturne dediščine, ki smo ga oplemenitili z digitalno podobo in tako na izviren in svojevrsten način predstavili vsebino, ki se skriva pod našimi nogami, v podzemlju mestnega jedra," so sporočili. Zgodovina kleti je bila burna – preživela je številna obdobja, menjala ​številne lastnike, doživljala boljše in slabše čase, a na vrhuncu svoje moči je bil Vinag eden največjih proizvajalcev in izvoznikov vina nekdanje Jugoslavije. Ambientalna postavitev z digitalnim 3D-posnetkom ponazarja njene razsežnosti in potencial za začetek neke nove zgodbe kulturnega pomena, so še popisali.

Sprejemna pisarna in trgovina Vinaga
Kibla

Stavba, v kateri je bil nekoč tudi sedež podjetja Vinag, je Kriehuberjeva palača. Saj jo je med letoma 1847 in 1858 skupaj s povsem vkopano kletjo zgradil meljski graščak Alojz plemeniti Kriehuber. Ko so jo po drugi svetovni vojni združili s še starejšo pivovarniško kletjo, je postala največja klasična tunelska vinska klet v centralni Evropi pod mestnim središčem, ki se ponaša s površino 15.000 m² in z več kot dvema kilometroma dolgimi podzemnimi predori. Leseni sodi, betonske cisterne, steklenice z vinsko patino imajo skupno kapaciteto tri milijone litrov. Najdragocenejša posebnost je zagotovo vinski arhiv, v katerem je trenutno 85.000 steklenic vrhunskega arhivskega vina.

Odpiralni čas trgovine in sprejemne pisarne Vinaga 1847 je od ponedeljka do petka od 12. do 18. ure. V soboto od 11. do 18. ure, v nedeljo od 14. do 18. ure. Na voljo so tudi vodeni ogledi kleti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta