Voda kot turistični produkt

Andreja Kutin Lednik
11.12.2019 17:36

Gre za projekt, s katerim bodo pitni vodi dali pravo vrednost in poudarili zavedanje o pomenu vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Kac, Vasja Ilešič, Danilo Burnač in Janja Viher z novimi steklenicami za vodo, ki bodo povezale turistične ponudnike
Igor Napast

Zavod za inovativnost in podjetništvo, Mariborski hotelirji in Mariborski vodovod so včeraj predstavili projekt Kapljica - čista pitna voda. Vasja Ilešič, predsednik iniciative hotelirjev, pravi, da gre za inovativen turistični produkt, s katerim bodo pitni vodi dali pravo vrednost in poudarili zavedanje o pomenu vode. "Včasih je res nenavadno, ko gostje recimo iz Amerike, Kitajske stojijo zraven nas in se čudijo, kako si upamo piti vodo iz navadne pipe," je poudaril Ilešič.
Po besedah direktorja Mariborskega vodovoda Danila Burnača je Slovenija s 7500 vodnimi viri zelo bogata z vodami - letno se v Sloveniji pretoči 34 milijard kubičnih metrov vode, Burnač je tudi dodal, da je slovenska pitna voda priložnost v slovenskem turizmu, eden od ciljev projekta pa je tudi, da bi Slovenija postala nekakšna vodna turistična destinacija.
Janja Viher iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo je pojasnila, da nameravajo v sklopu projekta, ki ga želijo razširiti na nacionalno raven, vzpostaviti čim širšo mrežo partnerjev - poskrbeli bodo za prepoznavnost ravnanja s pitno vodo, povečati želijo število pitnikov tudi v hotelih, povezovalni člen bo tudi steklenica za vodo. Veliko prahu je letos sicer dvignilo zaračunavanje vode v lokalih, kooperativa bi uvedla zaračunavanje pitne vode v lokalih predvsem z namenom ozaveščanja o vrednosti vode. Kaj pa varovanje vode? Ne nazadnje je turizem eden od večjih onesnaževalcev vode, hoteli z zastarelo infrastrukturo velikokrat vodi prej škodijo, kot jo varujejo. Ilešič odgovarja, da se zavedajo, da bo treba na tem področju še marsikaj postoriti in da bodo v projektu naslovili tudi ta vidik, torej varovanje vodnih virov, ne le promocijo čiste vode iz njih. (ank)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta