Xiaomi odpira prvo trgovino v državi: Kupcem poleg mobilnikov na voljo ekosistem pametnih naprav

03.09.2021 16:19
Predstavniki kitajskega podjetja Xiaomi pravijo, da mariborska trgovina ne bo edina v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Odprtje 1. trgovine Xiaomi Store v Sloveniji. Europark - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Eno izmed vodilnih tehnoloških podjetij na svetu Xiaomi jutri v Sloveniji odpira svojo prvo trgovino »Xiaomi Store«, ki se nahaja v Mariborskem nakupovalnem središču Europark. Goran Mudrovčić, direktor Xiaomija za Hrvaško in Slovenijo je povedal, da je novoodprta trgovina Xiaomi Store prva, a zagotovo ne zadnja v Sloveniji.

"Ko podjetja odpirajo trgovine, jih večinoma želijo odpreti v glavnem mestu države. Mi pa smo v Mariboru dobili možnost, da odpremo trgovino v centru, na dobri lokaciji v nakupovalnem središču. Prepričani smo, da bodo Mariborčani in drugi obiskovalci iz okolice zadovoljni s ponudbo, ki smo jo pripravili." Ob tem Mudrovčić doda, da je iz Maribora tudi podjetje Colby, Xiaomijev partner za maloprodajo v Sloveniji. V trgovini so zaposlitev dobili trije prodajalci, pomagalo jim bo še nekaj študentov.

Lokacija ključnega pomena

Regionalni direktor Xiaomija dodaja, da na sedežu podjetja zmeraj predhodno natančno preučijo lokacijo, na kateri odpirajo trgovino. "Ne odpremo je, če nimamo natančnih informacij in ocene, da bo uspešna. Ni naš cilj, da bi odpirali trgovino, ki ustvarja izgubo in za katero ne stoji resni partner ter bi jo morali pozneje zapreti." Pripravili so tudi spletno trgovino za slovensko tržišče, v kateri bo enaka ponudba kot v fizični trgovini, uporabniki pa si bodo lahko izdelke naročili z dostavo na dom.

Družba ima na mednarodnih trgih trenutno preko 1000 trgovin. V mariborski ne bo na voljo celoten izbor izdelkov, zgolj izbrani. Tako na primer v ponudbi (še) ne bo prenosnikov, je pa mudrovčić zadovoljen, da so zagotovili televizijske sprejemnike in njihov najnovejši električni skiro.

Maribor - Odprtje 1. trgovine Xiaomi Store v Sloveniji. Europark - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Mobilne telefone kitajskega proizvajalca je bilo že doslej mogoče kupiti prek spleta in v paketih pri naših mobilnih operaterjih, odslej pa jih bodo lahko, poleg številnih drugih izdelkov s področja zabavne elektronike in pametnih gospodinjskih pripomočkov, obiskovalci trgovine nekatere tudi preizkusili. Slovensko tržišče je sicer pri prodaji mobilnih telefonov nekoliko specifično, saj se okrog 90 odstotkov aparatov proda v paketih operaterjev, manjšina naprav pa neposredno pri prodajalcu.

V svojo ponudbo želijo dodati tudi električna vozila

Xiaomi je na tržišče pametnih mobilnikov vstopil pred desetimi leti, takrat s sloganom, da ponujajo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Po podatkih podjetja Canalys o prodanih pametnih telefonih za prvo in drugo četrtletje leta 2021 je proizvajalec zasedel drugo mesto v Evropi. V srednji in vzhodni Evropi ohranja pa prvo mesto z 82 odstotno letno rastjo in 32 odstotnim tržnim deležem. Nekateri strokovnjaki mu zato napovedujejo, da utegne ponoviti uspešno zgodbo Huaweija.

Z omrežji pete generacije se bogati in širi internet stvari (IoT). Gre za v splet in med seboj povezane pametne naprave, ki spreminjajo naše življenjske navade. V podjetju ugotavljajo, da ima povprečni uporabnik pet povezanih naprav preko njihove aplikacije oziroma platforme Mi Home. Mudrovčić je povedal, da iamjo globalno več kot 425 milijona aktivnih uporabnikov, ki uporabljajo 374 milijonov IoT povezanih naprav. "Ciljna publika za tovrstne naprave so vse starostne skupine, ne zgolj najmlajši," je dodal, podjetje pa je pred dvema dnevoma sporočilo, da namerava v prihodnosti proizvajati tudi električna vozila, v njihov razvoj pa vložiti 10 milijard dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta