Z Vzajemnim dnevom opozarjajo, da so posebni otroci enaki kot drugi

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.08.2020 19:35

Petra Greiner si z Vzajemnim dnevom prizadeva ozaveščati družbo, da med nami živijo tudi otroci in odrasli s posebnimi potrebami, ki pa si želijo biti vključeni enako kot vsi drugi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Greiner v družbi Boruta Pahorja in Saše Arsenoviča
Andrej Petelinšek

V prijetni senci dreves Mestnega parka so danes člani Zavoda 13 s svojimi posebnimi otroki ozaveščali vse druge družine, da niso nič drugačni od njih in da jim ni treba gledati stran, kadar srečajo otroka s posebnimi potrebami. Kot že vrsto let so zadnjo soboto v avgustu preživeli v želji, da bi se vsi otroci povezali in imeli izkušnjo igre drug z drugim, predvsem pa, da bi se na naravni način otresli predsodkov in bi kasneje, kot starejši, lahko zaživeli v sožitju tako z invalidi kot s posebnimi osebami, so zapisali v vabilu.
Pripravili so program, namenjen vsem otrokom in vsem staršem. Ob
16. uri sta pediatrinja Tina Božičnik in babica Nastja Pavel izvedli predavanje za mamice v poporodnem obdobju in nosečnice. Ob 17. uri je Maja Vrabl Miglar, mag. farm. in koncesionarka lekarne Miklavž in Starše, predstavila domačo lekarno za prvo pomoč, pediatrinja Gordana Štrković Tomaško pa je govorila o otroški literaturi Ivane Brlić Mažuranić.
Odbojko sta otrokom približala Rok Možič in Primož Petek, ki se ukvarja s sedečo odbojko. Dan se je zaključil s koncertom belokranjskega muzikaličnega dvojca 2B.
"Opažam, da se ljudje, ki se že nekaj let srečujejo z nami, lažje sprostijo v družbi drugačnih otrok," je povedala organizatorica dogodka in ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner. "Vsako leto pripravimo kako predavanje in nekaj športa, s katerim ozaveščamo naše otroke, da se lahko ukvarjajo s športom, tudi če ne morejo hoditi. Z obiskom znanega športnika, kot je letos Rok Možič, lani pa je bil to Marcos Tavares, pa želimo dati našim otrokom občutek, da niso odrinjeni iz družbe vrstnikov, četudi se včasih počutijo na robu." Skozi leta delovanja Zavoda 13 Greinerjeva počasi dosega zastavljeni cilj: rahljanje, če že ne brisanje stigme, ki pogosto spremlja otroke s posebnimi potrebami in njihove družine.
Nekaj po 17. uri je posebne otroke obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, se pogovoril z obiskovalci Vzajemnega dneva in jim tudi tako dal občutek, da so enakovredni člani družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta