Za gostilno Pri treh ribnikih pol milijona evrov

Igor Selan Igor Selan
21.11.2019 12:41

Mariborska občina je na svoji spletni strani objavila nekatera gradiva za mestni svet, ki bo v ponedeljek odločal o ustanovitvi družbe Mestne nepremičnine. Del seje bodo za javnost zaprli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo občinsko podjetje Mestne nepremičnine naj bi takoj po odkupu gostilno Pri treh ribnikih Termam Maribor oddalo nazaj v najem. 
Igor Napast

Kot je znano, želi mariborska občina za nakup osrednje tržnice na Vodnikovem trgu in gostilne Pri treh ribnikih ustanoviti novo podjetje Mestne nepremičnine. Ali bodo svetniki sledili viziji mestne uprave, bo znano v ponedeljek zvečer po izredni seji mestnega sveta. Kot izhaja iz objavljenih gradiv za mestni svet na občinski spletni strani, bo polno ime nove občinske družbe Mestne nepremičnine, družba za upravljanje, gospodarjenje in trgovanje z nepremičninami d. o. o.
Osnovni kapital podjetja bo znašal 550 tisoč evrov, občina pa ga bo zagotovila z rebalansom proračuna, pri čemer bo 250 tisoč evrov vzela iz postavke obresti za dolgoročne kredite, saj zagotovljenih sredstev do konca leta glede na gibanje euriborja naj ne bi v celoti porabila, 200 tisoč evrov bo zagotovila iz postavke ukrepi za spodbujanje gospodarstva, 100 tisoč evrov pa iz splošne postavke za pripravo in izvedbo razvojnih projektov.

Za tržnico kredit za 12 let

Znano je tudi, koliko bo občino nakup obeh nepremičnin stal. V primeru tržnice občina od družbe Inersio Gradnje odkupuje stavbno pravico do leta 2056, kar jo bo stalo 2,5 milijona evrov, če se posel izvede do konca letošnjega leta, in 2,54 milijona evrov, če se izvede do 31. januarja 2020. Z nakupom občina dobi vse trgovine, tržnico (paviljon) in garažno hišo z 265 parkirnimi mesti, pri tem pa bo prevzela tudi vse obstoječe najemne pogodbe s trgovinami Hofer, DM, ribarnico in Snago kot tudi najemne pogodbe dolgoročnega parkiranja. Iz naslova omenjenih pogodb naj bi družba Mestne nepremičnine letno ustvarila dobrih 266 tisoč evrov prihodkov.

Odkup osrednje tržnice bo mariborsko občino stalo 2,5 milijona evrov.
Andrej Petelinšek

Najemna pogodba za Klička do 31. oktobra 2020

Za gostilno Pri treh ribnikih, najstarejše gostišče v Mariboru, ki deluje že vse od leta 1825 in je znano tudi pod imenom Pri Kličku, pa bo občina prodajalcu, Termam Maribor, plačala 495 tisoč evrov. Tako kot v primeru tržnice, bodo Mestne nepremičnine del kupnine poplačale z osnovnim kapitalom družbe, preostanek pa s kreditom, pri čemer bo 50 tisoč evrov treba plačati že letos. Mestne nepremičnine bodo sicer takoj po nakupu gostišče Termam Maribor oddale nazaj v najem. Najemnina bo znašala 1900 evrov plus DDV, najemna pogodba pa bo veljala do 31. oktobra 2020.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta