Za programe v Podravju 2,5 milijona evrov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
19.02.2019 17:06

V brezplačnih tečajih ter drugih programih neformalnega izobraževanja bo do leta 2022 v Podravju lahko prišlo do novih znanj skoraj tri tisoč ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izobraževanja bo izvajalo enajst izvajalcev, ki so združeni v tri konzorcije, ki jih vodijo Andragoški zavod Maribor, Ljudska univerza Slovenska Bistrica in Ljudska univerza Ptuj.
Sašo Bizjak

Okoli 400 tisoč odraslih v Sloveniji ima težave z bralnimi in drugimi veščinami, vsak četrti ni vešč uporabe računalnika ali pa ga sploh ne uporablja. Še posebej manj izobraženi in starejši od 45 let se za pridobivanje novih oziroma dodatnih neformalnih znanj, ki pripomorejo, da smo v življenju - ne le na delovnem mestu, ampak tudi v osebnem življenju - bolj suvereni, manj odločajo. Predvsem njim so (bila) zato namenjena brezplačna izobraževanja v sklopu projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc, ki ga prek razpisa financirata evropski socialni sklad ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

​Izvedli so 249 programov

Prvi triletni projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2016 do 2019 - v Podravju sta ga izvajala konzorcija, ki sta ga vodila Andragoški zavod Maribor in Ljudska univerza Ptuj s svojimi partnerji - se marca končuje, začel pa se je že naslednji projekt, ki je nadaljevanje prvega in bo trajal do 2022. "Do konca leta 2018 je nova znanja v okviru projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016-2019 pridobilo 3419 odraslih, od teh jih je bilo skoraj 2500 starejših od 45 let," pravi direktorica Andragoškega zavoda Maribor Irena Urankar.

Možnosti za pridobitev novega znanja

Enako bo tudi naprej, s tem da novi projekt širi krog udeležencev. Poleg zaposlenih se bodo namreč lahko v brezplačne tečaje in usposabljanja vključevali tudi brezposelni in še drugi odrasli (razen upokojencev). Katja Dovžak, vodja sektorja za izobraževanje odraslih pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, pravi, da želijo s projektom "izboljšati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje, saj se prav odrasli, ki so nižje izobraženi in starejši od 45 let, manj vključujejo, ter povečati zaposljivost (ne le zaposlenost) udeležencev in izboljšati njihove poklicne možnosti ter prispevati k temu, da bolje sodelujejo v različnih družbenih procesih".
Projekt se bo izvajal po celi Sloveniji. Evropski socialni sklad ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bosta zanj namenila več kot 18 milijonov evrov, od tega bo za programe v Podravju na voljo 2,5 milijona. V brezplačne programe za izobraževanja za odrasle v Sloveniji bo do leta 2022 vključenih 25 tisoč ljudi, od tega tri tisoč v Podravju. Tu bo izobraževanja izvajalo enajst izvajalcev, ki so združeni v tri konzorcije, ki jih vodijo Andragoški zavod Maribor, Ljudska univerza Slovenska Bistrica in Ljudska univerza Ptuj. "Izvajalci bodo imeli možnost sproti prilagajati ponudbo povpraševanju in tudi kreirati nove izobraževalne programe," poudarja Mojca Vovk z Ljudske univerze Ptuj.
Možnosti za pridobitev novega znanja torej so, le izkoristiti jih je treba. "Prvi korak je lahko prav obisk enega od izvajalcev brezplačnih programov izobraževanja za odrasle," pravi Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta