Za zemljišče na Teznu tudi tokrat ni bilo zanimanja

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.08.2019 18:28

Na javni dražbi je bilo naprodaj osem občinskih zemljišč, tudi večji kompleks na Teznu, kjer so že obstajali načrti za trgovski center, a varščina ni bila vplačana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje na Teznu je zaraščeno, delno kot gozd.
Andrej Petelinšek

Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči (JPGSZ) tudi na četrtkovi javni dražbi ni prodalo večjega kompleksa zemljišč na Teznu, varščina namreč ni bila plačana.

Združili parcele, zdaj naprodaj več kot 6,6 hektarja

Mariborska občina se trudi prodati šest hektarjev zemljišč na Teznem ob Ptujski cesti že več let. Na avgustovski dražbi je JPGSZ želelo prodati skoraj 5000 kvadratnih metrov več zemljišča kot na majski, zato so zvišali tudi izklicno ceno, in sicer za 285.935 evrov. Za nekaj več kot 66 tisoč kvadratnih metrov so si obetali dobrih 4,3 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena. "Območje je razširjeno, ker je predvidena izdelava Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) tudi na delu parcele, ki ni bil objavljen na javni dražbi v letošnjem maju. Na osnovi tega je bila izvedena geodetska parcelacija, s katero so se brisale manjše parcele in odmerila nova parcela. Prav tako se je izravnala meja na celotnem območju. Nova skupna površina tako meri 66.341 kvadratnih metrov," so pojasnili pri mariborski občini. Tako so s spremembo odmerili del parcele na zahodu, kjer je po občinskem načrtu zamišljena dovozna cesta, in z novo parcelacijo dodali zemljišče na vzhodu do daljnovoda.

O gozdu bo odločal kupec

Interes za nakup obstaja, pravijo na občini, a, kot kaže, nihče še ni pripravljen seči v žep. Za kvadratni meter je treba plačati 65 evrov, a ker gre za veliko zemljišče, to nanese več kot 4,3 milijona evrov. V boljših časih so se ob Ptujski cesti zemljišča prodajala po 200 evrov in več za kvadratni meter. Celo območje je opredeljeno kot stavbno zemljišče, podrobnejšo namensko rabo površin za centralne dejavnosti bo določil OPPN. "V naravi je območje zaraščeno, delno kot gozd. V OPPN bo podrobneje določeno, ali se bo del gozda ohranil ali pa se bo v celoti posekal. Vse te obveznosti bo nosil kupec," so še pojasnili na mariborski občini.
V preteklosti so bili interesenti, ki bi na tem območju, enem od vhodov v mesto, gradili outlet center pa logistični center, preko posrednikov je bil izkazan tudi interes za petzvezdični hotel za angleške lastnike, a največ interesa je pokazal Mesner, ki je gradil tudi Bauhaus in Qlandio, na tem mestu pa bi zgradil trgovski center. Nekatere potencialne kupce skrbi, kako bo ureditev tega območja določal OPPN, ki ga mora na svoje stroške naročiti kupec zemljišča, skrbi pa jih tudi, da zemlja skriva še kakšno povojno grobišče. Ker tokrat zemljišče ne bo prodano, je predvidena ponovna javna dražba čez približno mesec dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta