Za žičniške naprave 13,25 milijona evrov

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.06.2019 20:44

Sodišče mariborski občini naložilo milijonsko plačilo za pohorske žičnice in gondolo. Občina že napoveduje pritožbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska občina bi v mediaciji za žičniške naprave na Mariborskem Pohorju lahko plačala sedem milijonov evrov. Zdaj je znesek višji. 
Andrej Petelinšek

Še ne pravnomočna je odločitev sodišča, ki mariborski občini nalaga, da je dolžna plačati skoraj 13,25 milijona evrov kupnine Športnemu centru (ŠC) Pohorje v stečaju zaradi prevzema žičniških naprav in drugega premoženja na Mariborskem Pohorju. Sodnik okrožnega sodišča Matjaž Štok, ki je prejšnji teden presodil, da je spor med MOM in ŠC Pohorje v stečaju zrel za pisno razsodbo, je odločitev že spisal in je od včeraj objavljena na spletnih straneh Ajpesa, saj je o sporu med občino in ŠC Pohorje o določitvi nadomestila odločalo sodišče, ki vodi stečajni postopek.

Sodišče presekalo po sredini

Spor med mariborsko občino in Športnim centrom Pohorje, ki je v stečajnem postopku, se je tako na prvi stopnji po štirih letih zaključil. Sodišče je v postopku pritegnilo več sodnih cenilcev, ki so vrednost vzpenjače, drugih žičnic, objektov in zemljišč na mariborskem delu Pohorja ocenili na od 10,6 do 16,7 milijona evrov. Sodišče je odločilo, da je vrednost, ki jo mora občina plačati, 13,246.720 evrov, a so ta znesek dolžni plačati v roku 30 dni od pravnomočnosti sklepa o končni razdelitvi stečajne mase.

Drago Dubrovski, stečajni upravitelj
Andrej Petelinšek

Še dolga pot do plačila

Sicer odločitev sodišča o plačilu milijonske kupnine ne pomeni, da bo mariborska občina tudi dejansko kdaj morala plačati ta znesek. V rokah imajo še možnost pritožbe, še vedno pa se lahko tudi pogodijo, in to z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je ločitveni upnik in je že leta 2015 na občino naslovila zahtevo za plačilo terjatve. A pod novim županstvom, je na nedavnem glavnem naroku Darja Papić, predstavnica DUTB, izpostavila, MOM k njim še ni prišla z nobenim konkretnim predlogom. Dubrovski pa je spomnil, da bi mariborska občina v mediaciji za žičniške naprave na Mariborskem Pohorju lahko plačala sedem milijonov evrov, s tem se je takrat strinjala tudi DUTB, a je bil za občino ta znesek previsok, zato ga je sedaj, višjega, določilo sodišče.
Krožna kabinska žičnica in žičniške naprave - vlečnice Bellevue, Bolfenk, Habakuk in Videc ter sedežnice Radvanje, Sleme, Stolp in Poštela - so bile na željo mariborske občine izločene iz stečajne mase, kar jim je omogočal zakon. Da bodo izločili navedene naprave, so izglasovali mestni svetniki leta 2014 na predlog takratnega župana Andreja Fištravca, ki je takrat iskal rešitev za zimsko smučarsko sezono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta