Zadnji šolski dan: Ravnatelji pojasnjujejo, zakaj se šola ni zaključila že v petek

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.06.2019 13:24

Spričevala in priznanja so podeljena, zdaj pa skok v brezskrbne počitniške dni. Otroci se že veselijo morja, ravnatelji pa pojasnjujejo, zakaj se šola ni zaključila že v petek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
3.b iz osnovne šole Bratov polančičev Maribor se veseli prvih "pravih" spričeval, še bolj pa počitnic.
Sašo Bizjak

Zadnji šolski dan je od nekdaj nekaj posebnega. Zaključuje se neko obdobje, v zraku pa ne glede na uspešnost spričevala visita svoboda in brezskrbnost naslednjega jutra, ko tudi odrasli že skoraj vohamo morje. Vso to prešerno vzdušje, vrišč in veselo pričakovanje pred počitnicami se je danes znova mešalo na slovenskih šolah, kjer so učencem razdelili spričevala, priznanja, pohvale in knjižne nagrade, druženje pa večinoma zoaokrožili s proslavo, kjer so poleg zadnjih skupnih ur v tekočem šolskem letu počastili tudi dan državnosti.

V šoli je družba, doma je ni

Na hodnikih Osnovne šole Bratov Polančičev Maribor je vladalo sproščeno vzdušje, v še zadnji klepet pred odhodom se je zapletla skupina osmošolk. "Seveda bom pogrešala šolo, saj imam tu prijatelje. Ampak vseeno bo 'fajn', brez stresa, pa na morje grem," je povedala Leonora. "Pa saj bomo praznovali rojstne dneve," jo je na to, da se bosta čez poletje vseeno videli, spomnila Anastasia in hitro dodala: "Seveda se bomo pogrešali. Tu je družba, doma je ni."

Za tretješolce grenko-sladko

Prav posebno slovesno pa je bilo v tretjih razredih, kjer so učenci prvič prejeli spričevalo s številčnimi ocenami. "Odlično spričevalo za odlično punco," je učiteljica 3. b razreda, Polona Legvart, pohvalila eno od svojih učenk. Prav vsakemu posebej je namenila izbrane, vzpodbudne besede, kajti to je bila po treh letih njihova zadnja skupna ura. "Jaz niti ne bom toliko pogrešala šole, bom pa pogrešala našo učiteljico. Težko bo zdaj kar naenkrat imeti čisto novo," je zaupala Lara.

Učiteljica Polona Legvart je prav vsakemu učencu namenila vzpodbudne besede za naprej.  
Sašo Bizjak
S spričevali je bila večina zadovoljna. 
Sašo Bizjak

Telefon naj zamenja branje, narava ...

"Otroke na zadnji šolski dan pospremim z besedami, naj med počitnicami pozabijo na šolske stvari, naj si odpočijejo, naj berejo, naj hodijo v naravo, naj izkoristijo delavnice Zveze prijateljev Mladine in Art kamp v mariborskem Mestnem parku. In naj čim manj uporabljajo telefone," pa je povedala ravnateljica OŠ Bratov Polančičev, Brigita Smogavec. Zadnji dan šole je sicer zamudilo kakih deset odstotkov njihovih učencev, saj so zaradi jutrišnjega praznika že odšli na morje s svojimi starši. Kot je pojasnila Smogavčeva, je letošnji zaključek šolskega koledarja s ponedeljkom pred praznikom res nenavadno umeščen, a da ni šlo drugače. "Letos so bile že tri delovne sobote zaradi premajhnega števila učnih dni. Če bi želeli imeti počitnice že danes, bi morali dan nadomestiti z delovno soboto, te pa so bile v tem šolskem letu že tri."

Brez velikega manka otrok

Kot je dejal ravnatelj Gimnazije Ledina Roman Vogrinc tudi na njihovi šoli v začetku tedna ni bilo opaziti pretiranih praznih šolskih stolov. Je pa dan minil brez pouka in v znamenju proslave ob državnem prazniku in slavnostne podelitve spričeval.
Malo drugače so zadnji šolski dan organizirali na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Tamkajšnji ravnatelj Gregor Pečan je pojasnil, da ker so nekateri starši že vnaprej napovedali, da njihovih otrok v ponedeljek ne bo v šolo, med temi otroci pa so bili tudi nastopajoči, so imeli prireditev ob dnevu državnosti že v petek, na zadnji šolski dan nekaj ur pouka, temu je sledila podelitev spričeval.

Manj virtualnosti, več realnosti

In kako naj nadebudna mladina preživi počitnice? "Otroci naj odgovorno preživijo počitnice in preberejo kakšno dobro knjigo. Moja iskrena želja je še, da bi bili vsi manj individualno usmerjeni, pri tem mislim manj v tablične računalnike, pametne telefone, in več usmerjeni v sočloveka. Otroci pa naj skupaj s starši izkoristijo čas za krepitev medčloveških odnosov in kvalitetno preživljanje časa," je izpostavil Vogrinc. Zelo podobno željo je izrazil Pečan z besedami, da naj se otroci čim manj virtualno družijo in čim več v živo. Na vprašanje, ali naj kaj počnejo za šolo, pa je odvrnil, naj imajo počitnice, da pridejo nazaj spočiti in polni energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta