Zakaj na Mariborskem Pohorju vozi gondola samo do 18. ure

Igor Selan
13.05.2021 04:00
Obiskovalci Pohorja in gostinci želijo, da krožno-kabinska žičnica na Pohorju v poletnem času ne bi vozila le do 18. ure, ampak do 21. ure. Če ne prej, Marprom podaljšanje voznega reda napoveduje z začetkom poletnih šolskih počitnic
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Marpromu zatrjujejo, da je sedanji vozni red posledica želja gostincev in stanujočih na Pohorju. 
Andrej Petelinšek

Vse lepše in toplejše vreme v naravo privablja veliko ljudi, Pohorje pa je tradicionalno ena od točk, kamor se v prostem času na rekreacijo ali zgolj na oddih od vsakodnevnih skrbi v mestu odpravijo številni Mariborčani. Ne le za obiskovalce, tudi za ponudnike gostinskih in turističnih storitev na Pohorju in pod njim je zato seveda zelo pomembno, kakšen je obratovalni čas krožno-kabinske žičnice, ki že od lanskega začetka epidemije vozi manj pogosto kot prej. Od minulega konca tedna je sicer Marprom obratovalni čas gondole podaljšal, ta zdaj ob vikendih neprekinjeno kroži od 9. do 17. ure z zadnjo vožnjo ob 18. uri, od tega tedna naprej pa bo tako tudi ob petkih. A osnovni vozni red, po katerem gondola vozi le vsako polno uro med 7. in 18. uro, za zdaj ostaja nespremenjen.

Gostje prisiljeni s Pohorja že sredi dneva

Pripombe na tak vozni red imajo predvsem pohodniki, ki bi si predvsem zaradi poletne popoldanske vročine želijo, da bi gondola ponovno vozila tudi v večernem času, z zadnjo vožnjo ob 21. uri, pa tudi gostinci, saj so številni gostje zdaj prisiljeni s Pohorja oditi tako rekoč sredi dneva.

"Za nas gostince je to katastrofa. Gre za goste, ki jih ni malo, a so prisiljeni že ob 18. uri zapustiti to naše lepo Pohorje," je na facebooku ob Marpromovi najavi podaljšanja voznega reda gondole zapisala najemnica Mariborske koče Tanja Dajčman. Podobno razmišljajo tudi v koči Koča. "Mi bi si seveda želeli, da se delovni čas podaljša do 21. ure, ne nazadnje tudi zato, ker večina naših zaposlenih v službo pride z gondolo. To pomeni, da gredo z gondolo tudi domov, mi pa tako nimamo kadra, da bi po 18. uri postregli tiste, ki pridejo na vrh peš ali z avtomobilom," pravi Vlado Hötzl.

Pohodniki si poleti predvsem zaradi popoldanske vročine želijo, da bi gondola vozila tudi v večernem času. 
Andrej Petelinšek

Majhenič: "Tak vozni red je res nesmiseln"

Iz Marproma odgovarjajo, da so se za zdajšnji vozni red odločili na podlagi lanske pobude nekaterih gostincev in živečih na Pohorju, ki so zbrali podpise, da se vozni red prilagodi njihovim potrebam. "V pobudi je bilo jasno izraženo pričakovanje, da bo gondola začela obratovati ob 7. uri zjutraj, zato smo se z občino dogovorili za tak vozni red, kot je trenutno. Opažamo, da ob tej uri sicer prepeljemo zelo malo število ljudi, v glavnem le peščico najbolj zgodnih pohodnikov, in se strinjam, da je tak vozni red nesmiseln," pravi direktor Marproma Bernard Majhenič.

Kljub temu obstaja velika verjetnost, da bo ta vozni red veljal še nekaj časa, vsaj do poletnih šolskih počitnic. "Če bo vlada ob izboljševanju epidemiološke slike razrahljala ukrepe, če bodo torej svoja vrata odprli hotelirji in za uporabo gondole ne bo več potreben negativen test na covid oziroma potrdilo o prebolevnosti ali cepljenju, bomo vozni red spremenili takoj in začeli voziti, kot je to bilo pred epidemijo, torej od 7. do 21. ure. V nasprotnem primeru pa bomo občini tako spremembo voznega reda predlagali šele s koncem šolskega leta," še pojasnjuje Majhenič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta