Zavod za turizem Maribor - Pohorje: Lanska izguba skoraj 84 tisoč evrov

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.03.2019 17:07

Svet zavoda predlaga revizijo poslovanja, direktorica Doris Urbančič Windish pa pojasnjuje, da je primanjkljaj posledica odločitev prejšnjega vodstva občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dirktorica Doris Urbančič Windisch se je znova znašla na tankem ledu. 
Sašo Bizjak

Lansko turistično leto v Mariboru niso zaznamovale le rekordne številke po obisku turistov, ampak tudi izguba v poslovanju Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. Predsednik sveta zavoda Gregor Bezlaj je medije obvestil, da je zavod pod vodstvom direktorice Doris Urbančič Windisch v letu 2018 izkazal presežek odhodkov nad prihodki v višini 83.828 evrov. V torek je svet zavoda nadaljeval prekinjeno sejo, na kateri so obravnavali poslovno poročilo in zaključni račun mariborskega zavoda za turizem. "Ker svet zavoda iz predloženih dokumentov ni prejel zadostnih obrazložitev, je sprejel sklep, kjer predlaga zunanjo revizijo poslovanja, ter je o zadevi seznanil tudi župana ustanoviteljice zavoda Saša Arsenoviča," je zapisal Gregor Bezlaj.
​Na Večerovo vprašanje je Bezlaj dodatno pojasnil, da "svet zavoda čez leto ni bil seznanjen, da bo takšen rezultat, niti s predlogom direktorice o kakšnem rebalansu ali o izrednih dogodkih, zaradi katerih bi lahko prišlo do tako velikih stroškov". Zunanja revizija bo pregledala finančno poslovanje leta 2018. Dokler ne bodo znani rezultati revizije, Bezlaj tudi noče komentirati nadaljnjih potez, kot bi lahko bila zahteva za razrešitev direktorice.

Tudi Gibonnijev koncert kriv za minus

Doris Urbančič Windisch je pojasnila, da primanjkljaj izvira iz tekočega poslovanja zavoda v letu 2018. "Rada bi poudarila, da so stroški, zaradi katerih je nastal primanjkljaj, v največji meri posledica odločitev prejšnjih lastnikov (prejšnjega vodstva občine), na kar sem lani ves čas javno opozarjala in temu nasprotovala. Stroški nekaterih projektov, ki so bili že v izvajanju (denimo koncert Gibonnija oziroma Split v Mariboru, ki je bil izveden na izključno zahtevo nekdanjega vodstva), so se namreč sproti nerazumno poviševali," je opozorila Urbančič Windischeva.

Koncert Gibonnija v Mariboru je bil izveden na izključno zahtevo nekdanjega vodstva občine, pravi direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.
Igor Napast

Javni zavod, ki ima nejavne seje

Se je pa obravnavanje poročila poslovanja in načrta poslovanja začelo že na februarski seji sveta zavoda. Kako so bila pripravljena gradiva in kakšna je bila razprava, novinarji ne vemo. Seje sveta tega javnega zavoda, ki se financira iz proračunskih sredstev, namreč niso javne, svetniki pa so se dogovorili, da lahko z mediji komunicira edino predsednik sveta zavoda Gregor Bezlaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta