Zavrnili Pomgradovo revizijo za negovalno bolnišnico UKC Maribor

Jana Juvan Jana Juvan
05.12.2023 10:00

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevo Pomgrada po reviziji pri postopku negovalne bolnišnice UKC Maribor. Bodo zdaj končno začeli urejati stavbo na Slivniškem Pohorju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bo na Slivniškem Pohorju stala negovalna bolnišnica? 
Andrej Petelinšek

Državna revizijska komisija (Dkom) je zavrnila zahtevek Pomgrada za revizijo javnega naročila za negovalno bolnišnico kot neutemeljen. Ugotovili so, da Pomgrad ni uspel izkazati nobene od kršitev, ki jih je v zahtevku za revizijo očital naročniku. "Vlagatelj je namreč zatrjeval, da je naročnik kršil njegovo pravico do vpogleda v ponudbo izbranega ponudnika, da je njegovo ponudbo napačno ocenil za nedopustno ter da je ponudba izbranega ponudnika nedopustna. Na podlagi slednjega je Državna revizijska komisija zahtevek za revizijo zavrnila kot neutemeljen," so zapisali v Dkom. 

Gre za projekt negovalne bolnišnice, ki jo UKC Maribor namerava urediti na Slivniškem Pohorju, v stavbi, kjer je do lanskega poletja vrsto let deloval oddelek za pljučne bolezni. Javno naročilo zajema ureditev prostorov za negovalno bolnišnico, GOI dela in opremo kuhinje. Naročilo je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki deluje pod okriljem zdravstvenega ministrstva, objavil že pred letom dni.

Prejeli so tri ponudbe in najprej javno naročilo oddali najugodnejšemu izmed teh, Makro 5 Gradnje, ki je bil pripravljen posel opraviti za 10,7 milijona evrov. Po posredovanju Aleša Šabedra, ki je takrat še vodil urad za investicije na zdravstvenem ministrstvu, so odločitev razveljavili in izbrali najdražjega ponudnika, konzorcij Pomgrada, VG5 in GIC gradnje. Ta je ponudil 12,3 milijona evrov. Konec julija je bila objavljena odločitev o oddaji javnega naročila temu konzorciju, a se je na odločitev pritožil neizbrani ponudnik, Makro 5 Gradnje. Dkom je takrat ugodila pritožbi neizbranega ponudnika. UKC Maribor je nato izbral tega ponudnika, a se je na postopek pritožil Pomgrad. In danes so iz Dkom sporočili, da je bila pritožba neutemeljena. 

Ali to pomeni, da bo projekt končno stekel? Odziv UKC Maribor še čakamo. Velja pa spomniti, da bi šlo za negovalno bolnišnico, ki je v Mariboru ni, imela bi 55 postelj in bi predstavljala pomemben del okrevanja za bolnike, ki po hospitalizaciji niso zmožni oditi v domačo oskrbo. Na težave teh bolnikov že vrsto let opozarjajo tudi v socialni službi UKC Maribor kot varuhinja pacientov v Mariboru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta