Že 60 let jih druži ljubezen do psov in še veliko več

Simona Dijak Simona Dijak
23.08.2020 03:00

Ljubezen do (šolanja) psov je člane Kinološkega društva Slovenska Bistrica ponesla v 60. leto delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva tekma za državno prvenstvo v športni disciplini agility
Tilen Bakal

Kinološko društvo Slovenska Bistrica je eno najstarejših tovrstnih v Sloveniji, njegove začetne dejavnosti na področju športnih psov v tistem kraju segajo v leto 1958. V društvu je trenutno okoli sto članov, od tega približno dvajset aktivnih, torej takšnih, ki so v društvu dejavni že več let, večina ostalih je tečajnikov, ki se udeležujejo vsakoletnih društvenih tečajev.

Najmlajša članica ima 8 let

"Najmlajša članica društva je stara osem let in s svojim yorkshirskim terierjem obiskuje tečaj male šole. Najstarejši in obenem častni član pa šteje 81 let, a v društvu ni več aktiven. V letošnjem letu je tečaj osnovnega šolanja obiskoval gospod star 74 let," pove Eva Veler, članica društva in vodja šolanja, po izobrazbi sicer biologinja, ki je aktivna članica društva sedmo leto. Poleg tega je njihovo kinološko društvo poznano kot eno izmed tistih z najlepšo lokacijo poligona. Ta ima namreč idilično lego sredi gozda, pojasnjuje sogovornica, tja so se preselili leta 2007 in s tem pobegnili pred mestnim vrvežem prejšnje lokacije, poligon pa je tudi eden največjih tovrstnih objektov v Sloveniji.

Vodnik psa v čim krajšem času pravilno pripelje preko ovir, kar mora žival tudi čim bolj natančno izvesti.
Tilen Bakal

Obdobje virusa v društvu dobro obvladali

A obdobje koronavirusa je društvo zaznamovalo. Od marca do maja so vse njegove dejavnosti popolnoma zastale, potrdi Velerjeva. "Po sprostitvi omejitev smo tečaje ponovno začeli izvajati in jih podaljšali v poletje, tako da naši tečajniki zaradi tega niso bili prikrajšani. Sicer pa tako vemo, da je najpomembnejše za napredek samostojno delo lastnikov psov doma in ne toliko na poligonu."

Psi si morajo za učenje in izvajanje trikov nabrati veliko energije.
Arhiv društva

Otroci marsikdaj boljši vodniki

Je katera pasja pasma bolj pametna od druge? "Zelo nerada krivim pasmo za karkoli. Pri vseh psih najdemo enake osnovne zakonitosti učenja. A zaradi selektivne vzreje so med pasmami razlike v hitrosti učenja. Po mojem mnenju so pogosto posledica prirojene želje po delu in sodelovanju z vodnikom, ki je pri nekaterih pasmah, denimo borderskih ovčarjih, bistveno bolj razvita. Lastnikom teh psov se običajno ni treba dosti ukvarjati s tem, da psa motivirajo za vadbo, in se lahko takoj posvetijo njegovemu učenju. Bolj ko je pes motiviran, več ponovitev lahko izvede v krajšem času, a v povprečju verjetno z nekaterimi pasmami hitreje napredujemo kot z drugimi. Veliko je odvisno od posameznega psa, predvsem pa od odnosa in načina dela, ki se razvije med parom pes-vodnik. Če lastniki posvetijo dovolj časa temu, da s psom razvijejo primeren način dela, imajo jasno komunikacijo in so dovolj vztrajni, pasma ni ovira," pojasnjuje Velerjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta